Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Care sunt principalele caracteristici ale culturii de cartof dulce

Care sunt principalele caracteristici ale culturii de cartof dulce

Cartoful dulce, Ipomoea batatas, este o planta dicotiledonata din familia Convolvulaceae. Planta originara de pe continentul american, a fost aclimatizat si in tara noastra. Radacina cu coaja de culoare brun -orange in interiorul portocaliu intens este o comoara pentru sanatate.

O portie de cartof dulce asigura 65% din necesarul zilnic de vitamina C.  Radacinile bogate in calciu, acid folic, potasiu si beta-caroten, sustin buna-functionarea a organismului. Aceasta radacinoasa prezinta indice glicemic scazut si poate fi consumata si de persoanele cu diabet zaharat. Incarcatura glicemica a cartofului dulce este de 17%, mai mica decat a cartofilor traditionali care au 20 %.

Conditii de crestere a cartofului dulce

Caldura: Ipomoea batatas este o planta cu pretentii ridicate de caldura, prefera temperaturile de 20-28 de grade celsius si suporta bine temperaturi foarte ridicate de 38-40 grade celsius. Cultura de cartof dulce este afectate de temperaturile mai mici de 6 grade celsius.

Cartoful dulce este o planta luminofila, deci cerintele acesteia fata de lumina sunt ridicate. Cultura de cartof dulce trebuie infiintata in spatii insorite. Aceasta planta are necesar ridicat si de apa, deci irigarea prin picurare este obligatorie.

Plantele se dezvolta bine in soluri cu pH intre 5.5 si 6, bogate in substante nutritive, fertile, bine drenate. Cultura poate fi infiintata in soluri luto-nisipoase, nisipoase si argiloase.

Infiintarea culturii se face prin butasi de tulpina inradacinati. Obtinerea butasilor dureaza 65-70 de zile si se realizeaza in spatii protejate. Plantele astfel obtinute sunt plantate in sol la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. Fertilizarea culturii trebuie realizata folosind substante complexe de azot, potasiu, kalium si microelemente. Cartoful dulce este sensibil la fuzarioza, afide, omizi si coropisnite.

Recoltarea radacinilor de Ipomoea batatasse face toamna la 130-140 de zile de la plantare. Aceasta operatiune trebuie realizata cu atentie, pentru a nu produce ranirea plantelor  in zilele senine, insorite. Radacinile de cartof dulce trebuie pastrate la temeperaturi constante de 8 grade celsius.

Care sunt cele mai productive soiuri de lucerna si care sunt particularitatile acestei culturi
Care sunt pasii care asigura o cultura frumoasa de tomate
autor: Bianca P / data: 11 May 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>