Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Care sunt proprietatile si beneficiile plantei de schinduf

Care sunt proprietatile si beneficiile plantei de schinduf

Schinduful, Trigonella foenum-gaecum, este o planta leguminoasa din familia Fabaceae, cunoscuta in popor si sub numele de fan grecesa, sfindoc sau molotru. Plantele de schinduf se aseamana foarte mult cu trifoiul, ating inaltimea de 60-70 cm si sunt folosite in numeroase moduri: sunt ingrasamant verde, care imbogatesc solul cu substante nutritive de inalta calitate; partile verzi constutuie furaj proteic exceptional pentru animalele erbivore; semintele schindufului sunt condimente extrem de apreciate. Plantele de molotru mai sunt folosite si in industria naturista, avand proprietati stimulatoare, reglatoare, neutoro-stimulatoare.

Schinsuful este utilizat in medicina empirica si naturista pentru cresterea poftei de mancare, pentru reglarea colesterolului in sange, este considerat cel mai puternic afrodisiac autohton si este folosit pentru tratarea asteniei, a depresiei si a anemiei.

Schinduf – origini, particularitati planta

Fanul grecesc era cunoscut in perioada antichitatii, atat medicilor cat si fermierilor. In Asia Mica era folostit pentru a creste potenta barbatilor si pentru a-i energiza pe razboinici. In Egipt era folosit in procesul de imbalsamare, iar indienii il utilizau pentru a trata afectiunile stomacale. In Europa primele atestari cu privire la utilizarea schindufului in medicina sunt inregistrate din timpul Plinius cel Batran (erudit cunoscut de la inceputul secolului I d.H.).

Plantele ce ating inaltimea de 50-70 cm inaltime, au tulpina in forma cilindrica, fistuloasa. Frunzele fanului grecesc se aseamana foarte mult cu cele ale trifoiului si sunt grupate cate trei pe petiol. Perioada de inflorire a schindufului este primavara tarziu, din mai pana in iunie, timp in care partile aeriene sunt bogate in substante active. Floriele sunt mici, si devolta pastai lungi si subtiri de 10 cm.

Cultuile de schinduf se dezvolta foarte bine in zonele din sudul tarii, insa si in Moldova si Transilvania se intalnesc conditii perfecte pentru acesta planta. Ca si multe alte plante, nu suporta monocultura. Terenul trebuie sa fie bine curatat de resturi vegetale pentru ca cultura de schinduf sa poate evolua excelent.

Schinduful se dezvolta bine pe soluri care nu sunt imbogatite artificial cu substante azotoase, insa raspund bine la adaosul de fosfor si potasiu, administrate sub aratura de baza. Ca si la cultura de trifoi, trebuie realizate lucrari de intretinere specifice: prasile mecanice, combatere a bolilor daunatorilor, buruienilor si udari periodice (in perioade de seceta). Recoltarea se realizeaza dimineata pe roua, pentru a se evita scuturarea semintelor.

Metode de combatere a graurilor, afidelor si a melcilor fara cochilie
Catina alba - Hippophaë rhamnoides L - metode de exploatare, avantaje
autor: Bianca P / data: 02 Jun 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>