Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Care sunt secretele obtinerii unei recolte bogate de ardei iute

Care sunt secretele obtinerii unei recolte bogate de ardei iute

Ardeiul iute, Capsicum annuum, este o varietate foarte apreciata a plantelor din genul Capiscum. Fac parte din marea familie a plantelor Solanaceae, iubitoare de lumina, apa si caldura. In tara noastra ardeiul iute se cultiva prin rasad. Fructele acestor plante sunt usor de valorificat, pentru ca sunt condiment nelipsit din farfuriile romanilor. Sunt consumate proaspete, murate sau conservate. In plus ardeiul iute are numeroase beneficii asupra starii de sanatate pentru ca imbunatateste functionarea organismului si ajuta la intensificare arderilor celulare.

Plantele de arei iute pot fi cultivate in camp deschis, in sere si solarii, in gradina de legume sau chiar in ghiveci. Pentru a beneficia de fructe aspectoare, din punct de vedere comercial, sanatoase si gustoase specialistii recomanda sa se acorde atentie deosebita aupra unor detalii:

1. Plantele din genul Capsicum au pretentii ridicate fata de caldura, deci infiintarea culturii trebuie realizata doar dupa ce temperatura solului a atins 20 grade celsius. Semintele de ardei iute germineaza foarte bine la temperaturi medii de 18-23 de grade celsius.

2. Plantele pot fi transplantate doar cand tempeatura din aer este constanta, peste 20 de grade celsius. Aceste palante se dezvolta bine in intervalul 18-30  de grade celsius, insa suporta pentru perioade indelungate si temperaturi mai mari de 35 de grade celsius.

3. Cultura de ardei trebui infiintata in zone insorie. Lipsa lumini poate afecta grav pocesul de fructificare la aceasta planta.

4. Ca si celelalte plante din familia Solanaceae, si plantele de ardei iute au necesar ridicat de apa, deci culturile trebuie irigate.

5. Ardeiul iute prefera solurie usor acide, cu valoare cuprinsa intre 5.5. si 6. PH mai mic de 5 determina moartea plantelor, iar un Ph mai mare de 7.5 incetineste ritmul de crestere si dezvoltare.

6. Florile de la ardei iute treburi polenizate cu ajutorul insectelor, in special in culturile protejate, introducerea bondarilor in sere si solarii, reduce numarul florilor avortate.

7. Solurile pe care sunt infiintate culturile de are iute trebuie corect fertilizate cu elemente nutritive speciale. Nu se recomanda monocultura, pentru ca fructele obtinute au calitati slabe, iar plantele pot fi predispuse la atacul bolilor si daunatorilor specifice genului Capsicum.

8. Trebuie acordata o atentie sporita la procesul de imburuienare, dar si la lucrarile de combatere a bolilor si daunatorilor. Cele mai agresive atacuri sunt bacteriozele, virozele si bolile provocate de ciuperci- Caderea si putrezirea plantutelor, ofilirea fuzariana, alternarioza ( patarea neagra), putregaiul “Botrytis”, fainarea ardeilor. Cei mai agresivi daunatori sunt acarienii, afidele, nematozi si musca plantutelor, care produc distrugeri organelor plantelor si le infecteaza cu diferiti agenti patogeni.

9. Recoltarea se face cand plantele ating maturitatea si capata culoarea si gustul caracteristic soiului. Fructele de la Capsicum annuum pot fi consumate si cand sunt necoapte, gustul iute find puternic.

Care sunt cele mai paguboase boli la cultura de castraveti
Cum afecteaza piatra vanata calitatea fructelor si a legumelor
autor: Bianca P / data: 12 Jul 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>