Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Care sunt soiurile de tomate ideale pentru gradina

Care sunt soiurile de tomate ideale pentru gradina

Tomatele sunt originare din Ameria de Sud,  au fost aduse pe continentul european in secolul XVI de catre conchistadorii spanioli. Aceste fructe – legume sunt cultivate in intreaga lume pentru gustul placut si proprietatile nutritive deosebite, la scara larga, in sistem industrial si in gradini.

Rosiile nu sunt foarte pretentioase fata de conditiile de sol si mediu si pot fi cultivate cu usurinta in gradina. Vadurile pentru tomate pot fi realilzate dupa prima jumatate a lunii aprilie cand riscul de inghet, bruma si grandina este aproape minim. Iata cateva soiuri de tomate care pot fi cultivate si intretinute cu usurinta si de persoanele  mai putin experimentate.

Soiul de tomate CARISMA, dezvoltat la Statiunea de cercetare pentru legumicultura Buzau este destinat culturii in spatii protejate (sere/solarii) si gradina sau camp deschis. Este un soi foarte productiv tip ciresa, cu crestere nedetermitata. Frucele rotunde ce ating 25g  au gust foarte placut si aroma intensa, culoare acestora este rosu intens. Rosiile CARISMA pot fi consumate in stare proaspata sau conservate, au rezistenta buna la depozitare.

Rosiile CORALINA sunt un alt soi tip ciresa foarte productiv. Se recomanda cultivarea in spatii protejate, dar si in gradini si in camp deschis. Fructele mici sunt de culoare rosu deschis si au aroma dulce foarte placuta. Se recomanda a fi consumate in stare proaspata sau in conserve.

Tomatele DARSIRIUS  pot fi cultivate in gradina, in sere si solarii. Sunt un soi semitimpuriu cu crestere determintata. Fructele de forma pruniforma ating greutatea de 60-80g, se recolteaza usor, fara codita. Sunt perfecte pentru conserve datorita continutului redus de seminte. Plantele sunt rezistente la bolile specifice tomatelor si la nematozi.

Rosiile SIRIANA  sunt un hibrid timpuriu cu crestere nedeterminata, ce pot fi cultivate in spatii protejate si in gradina. Soiul a fost omologat in 2006 la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare de Legumicultura Buzau. Are perioada de vegetatie scurta de 115 zile. Tulpinile tomatelor Siriana cresc inalte, pana la 200 cm. Fructul are forma rotunda, usor turtita, cu inaltimea medie de 5 cm si diametrul de 6 cm. Fructele sunt ferme si ating 120-180 g. Gustul este dulce echilibrat si intens. Fructele au proprietatea de a se pastra foarte bine.

gradina de ttomate

 

 

 

Cum se cultiva ceapa verde prin arpagic
Bamele si afacerea cu bame in Romania
autor: Bianca P / data: 13 May 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>