Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Care sunt sunt principalele simptomele ale pestei porcine II

Care sunt sunt principalele simptomele ale pestei porcine II

Forma subacuta a pestei porcine prezinta aceleasi simpotome ca la forma acuta, insa gravitatea acestora este mult mai mica. In acesta situatie moartea surveina mai tarziu, adica dupa aproximativ 30 de zile de la infestare.

Porcii afectati de acesta forma a pestei porcine pot suferi si de pe urma infectiilor secundare, care pot masca boala principala si pot duce la stabilirea unui diagnostic incorect.  Temperatura suinelor rar depaseste 41.5 grade celsius, predomina tulburari ale aparatului respirator, animale pot avea accese de tuse. Daca sunt afectate organele din zona abdominala, animele sufera de diaree alimentara si hemoragica,  se deshidrateaza progresiv si mor de epuizare in aproximativ 30 de zile.

Pesta porcina forma cronica

Prezenta prelungita a virusului in organism, duce la cronicizarea bolii. Animalele care sufera de infectii cronice pot suferi de trei faze de evolutie a bolii.

1. In prima faza procii prezinta anorexie, depresie, temperatura crescuta si diaree.
2. A doua faza apare la mai multe saptamani si se caracterizeaza prin imbunatatire a starii de sanatate, cu temperatura corporala normala sau usor febrila.
3. In ultima faza starea animaleor se inrautatese, se manifesta iar semne de anorexie, depresie si crestere a temperaturii. La finalul acestei faze survine decesul.

Forma cronica a pestei porcine poate dura pana la 100 de zile. In forma cronica animalele mor din pricina epuizarii in proportie de 70%. Cele care supravietuiesc sunt purtatoare pentru mult timp.
Pesta porcina forma congenitala

Virusul contactat de scroafele gestante, trece prin bariera placentara si afecteaza fetusii. In fazele precoce ale gestatiei se constata avorturi, fetusii eliminati prezentant malformatii, mumifiere si hemoragii cutanate extrem de grave.

In situatiile in care purceii supravietuiesc si se nasc, sunt slabi si prezinta tremuraturi. O mare  parte a acestora  pot dezvolta postnatal una din formele pestei porciene. Acestia pot prezenta anorexie, diaree si pareza a trenului posterior.

Pesta porcina forme atipice

Pentru a combate boala, in perioada intercarii se practica vaccinarea impotriva acestui virus. Sunt insa si cazuri in care vaccinul nu este eficient. Exemplarele infectate, dezvolta forma atipice, caracterizate prin pete cutanate hemoragice, scadere a greutatii corporale, stare generala alterata.

Pesta porcina este o boala agresiva care afecteaza pielea, sistemul limfatic si vasele sangvine, rinichii, caile urinare, miocardul, plamanii, splina si intestinele.

Pesta porcina africana - boala contagioasa extrem de periculoasa
Care sunt sunt principalele simptomele ale pestei porcine I
autor: Bianca P / data: 11 May 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>