Castalene comestibile sunt o sursa bogata de minerale, vitamine si uleiuri care intaresc sistemul imunitar in timpul iernii si ajuta organismul sa se recupereze dupa afectiunile specifice sezonului rece.
Arborele Castanea sativa, se gaseste in zonele temperate ale Europei si Asiei, poate atinge varsta de 500-600 de ani si infloreste la sfarsitul lunii iunie – inceputul lunii iulie. Fructele ating maturitatea in luna octombrie. In tara noastra castanul dulce se regaseste in flora spontanta, alaturi de alti arbori, dar poate fi cultivat in livezi in monocultura sau combinat cu alte specii pomicole.
Sarace in calorii si grasimi dar bogate in amidon, au o textura sfaramicioasa si gust dulce, foarte placut. Pot fi consumate coapte, fierte, in supe, salate, pasate sau macinate. Castanele au in compozitie: apa, amidon, zahar, fibre vegetale, proteine, grasimi, vitamina A, vitamina B 1, vitamina B2, vitamina C, niacina, potasiu, fosfor, magneziu, sulf si calciu.
Castanele dulci sunt excelente in perioada postului, pentru ca imbogatesc organismul cu fibre si uleiuri de buna calitate. Au efect bacterostatice, antianemice si remineralizante de aceeea sunt binevenite in orice bucatarie.
Aduc beneficii circulatiei, ajuta la scaderea trigliceridelor din sange, limiteaza absorbtia colesterolului din intestine si normalizeaza permeabilitatea vaselor de sange.
Castanele pot fi macinate si utilizate impreuna cu faina integrala la diferite preparate, pot fi consumate in stare proaspata sau coapte la cuptor. Mixurile de castane, nuci caju, sirop de agave si pudra de cacao sunt foarte sanatoase, gustoase si foarte apeciate. Castanele dulci sunt ingredient de baza in bucataria vegana.
Piureul de castane poate fi introdus in alimetatia copiilor de la varste fragede. Se poate obtine la fel de usor ca si piureul clasic de cartofi, si poate fi servit alatrui de orice fel principal de mancare. Are avantajul ca este mai bogat in substante nutritive si mai sarac in calorii si poate fi ofertit copiilor,batranilor dar si adultilor care postesc.