Acasa  »  Blog  »  DiverseSanatate   »   Catina alba – Hippophaë rhamnoides L – metode de exploatare, avantaje

Catina alba – Hippophaë rhamnoides L – metode de exploatare, avantaje

Catina alba este un arbust puternic ramificat, spinos care creste in solurile nisipoase, pietrisuri, pe terenurile argiloase, dar si la marginea carngurilor si in apropierea padurilor de la munte. Este o specie autohton, bine aclimatizata la conditiile pedo-climatice din Romania.

Planta este exploatata in special pentru fructele bogate in elemente nutritive de inalta calitate, este cultivat pentru aspectul deosebit in scop decorativ dar pentru ca sustine bine solul in care se dezvolta.
Arbustii de catina alba ajung cu usurinta la inaltimea de 2-5 m, au scoarta de culoare brun-inchis. Produce lujeri anuali solzosi, pe ramurile laterale dezvolta spini puternici si muguri mici. Frunzele pomisorilor de catina sunt lanceolate, subtiri si au culoare verde cenusiu pe fata superioara si cenusii – argintii pe fata inferiora, pot atinge lungimea de 5-6 cm. Florile sunt doici si se dezvolta inaintea frunzelor. Fructele sunt mici, globuloase au culoare glben-portocaliu si au gust acrisor.Fructele de catina pot ramane pe ramuri in timpul iernii.

De la catina sunt folosite fructele marunte bogate in substante uscate, zaharuri, acizi organici, pectine, celuloza, proteine, polifenoli, substante flavonoide, ulei complex, betacaroten si cantitati impresionante de minerale si vitamine. Recoltarea fructeleor de Fructus Hippophaë, poate fi realizata pana la venirea primelor geruri.

Utilizare fructe de catina alba

Catina alba este utilizata in industria alimentara, industria cosmetica, industria farmaceutica, sunt extrem de apreciate si in terapiile naturiste. Preparatele curative cu fructe de catina sunt utilizate in perioadele de convalescenta, in combaterea si tratarea bolilor virale, dar si ca suplimente alimentare.

Particularitati la cultura de catina alba

Catina alba intra pe rod in anul al treilea de la plantare, produce fructe constant pentru 20-25 de ani, deci o plantatie de catina poate fi explatata pe perioada indelungata. Radacinile catinei prezinta nodizitati care ajuta la fixarea azotului in sol si lasa solul bogat in substante nutritive pentru alte culturi. Tuplina de inchide la culoare pe masura ce arbustul inainteaza in varsta.

Care sunt proprietatile si beneficiile plantei de schinduf
Cum se cultiva rosiile in ghiveci. Polenizarea, operatiune esentiala la cultura de rosii
autor: Bianca P / data: 02 Jun 2017 / Diverse, Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>