Acasa  »  Blog  »  DiverseSanatate   »   Catusnica – planta care tine tantarii si daunatorii la distanta

Catusnica – planta care tine tantarii si daunatorii la distanta

Catusnica – Nepeta cataria L., este o planta medicinala si armoatica perena ce poate fi cultivata alaturi de alte plante legumicole pentru proprietatile deosebitei pe care le are. Aceeasta planta emana anumite substante care sunt toxice pentru multe insecte. Afidele, tantatii, musca alba si rugina sunt daunatorii care nu tolereaza mirosul ungurasului.

Catusnica poate fi introdusa in culturile de tomate, ardei, spanac, in gradinile de flori, sau crescute in ghivece pentru a alunga insectele nepoftite.

Pe langa aceasta proprietate planta este cultivata si pentru efectele benefice pe care le are asupra sanatatii. Frunzele acesteia sunt bogate in vitaminele A, C, polifenoli, uleiuri volatile si principii amare care au efecte deosebite asupra sistemului nervos. Infuziile de iarba matei au efecte relaxante supra sistemului nervos si muscular, induc stare de bine si impiedica instalarea asteniei, a depresiei si a afectiunilor nervoase provocare de surmenaj psihic si stres.

Planta este originara din Asia si Europa, creste bine in conditii  insorite si semiumbra. Se dezvolta impecabil in soluri bogate in humus si compost, are necesar moderat de apa. Avantajul aestei plante este ca se cultiva foarte usor in gradina, ghiveci sere si solarii. Semintele de calitate germineaza in proportie de 70 %, inmultirea ulterioara se poate face prin desprinderea tufei.

Planta dezvolta in sol radacina puternica, tulpinile sunt ramificate si prezinta patru muchii. Iarba matei are aspect de tufa bogata.   Tulpinile principale ating inaltimea de 50-80 cm. Frunzele sunt ovale, dintate pe margini si au varfuri usor ascutite, cresc opuse si au culoare verde intens pe fata superioara. Sunt verde cenusiu pe partea inferioara. Florile cresc in partea superioaara a tulpinii si la subsoare frunzelor, au corole albe sau purpuriu-pal si se deschid din luna iunie pana in octombrie.

Partile aeriene pot fi recoltate in perioada de inflorire si utilizate in tratamenele naturiste. Uleiul esential de catusnica este un preparat cu proprietati deosebite, este utilizat in aromaterapie. Frnzele pot fii consumate proaspeste in diferite salate.

Trandafirii de dulceata - soiuri, butasi
Cultura de sorg o alternativa avantajoasa pentru fermieri. Seminte de sorg
autor: Bianca P / data: 24 Apr 2017 / Diverse, Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>