Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Ce este Schinduful si cum poate fi valorificat

Ce este Schinduful si cum poate fi valorificat

Schinduful, Trigonella foenum-graecum, este o planta medicinala, ce apartine familiei Fabaceae. Este extrem de apreciata inca din antichitate, fiind cunoscuta in popor si sub denumirea de fan grecesc sau sfindoc.

Cele mai vechi izvoare arheologice indica ca plantele de schinduf au fost cultivate in sistem organizat inca din 4000 IH. Urme ale primelor cultrui de fan grecesa au fost descoperite pe teritoriul Irakuli si in Egipt. Cei din urma foloseau schinduful in procesul de imbalamare. Semintele acestei plante au proprietati afrodisiace si erau oferite barbatilor in antichitate, pentru a creste potenta.

Schinduf  – caracteristice generale

Palantele de schiduf sunt perene si dezvolta in sol sistem radicular puternic. Sunt inrudite cu trifoiul si lucerna, si sunt leguminoase cu calitati nutritive deosebite. Tulpinile de schinduf au inaltimea medie de 40-70 cm, frunzele sunt ovale si cresc grupate cate trei pe petiol. Frunzele au miros specific intens, asemeni plantelor de leustean.

Florile se deschid in lunile mai-iunie, au petale de culoare galben, iar la baza sunt violet. Acestea se dezvolta la  subsoara frunzelor. Din micile florii se dezvolta in lunile urmatoare fructele care sunt pastai lungi si carnoase. In interiorul pastailor se gasesc semintele cu forma rombica sau dreptunghiulara.

Schinduf – metode de utilizare

Plantele de schinduf sunt bogate in  mucilagii, substante nucleoprotide, albumine, alcaloizi, colina, uleiuri volatill. De asemena contin cantitati impresionante de fitosterina, tanin si substante saponine, mai au in compozitie saruri de fier, magneziu si fosfati.

Semintele de schinduf sunt folosite cu precadere in bucatariile asiatice, pentru a aromatiza preparate culinare traditionale. Sunt folosite macinate grosier sau sub forma de pulbere. Semintele de schinduf  sunt utilizate cu succes si in medicina traditionala.  Preparatele terapeutice sunt folosite pentru cicatrizarea ranilor si a ulceratiilor. Decotrurile si tincturile sunt folosite pentru a crestea apetitul si pentru a trata astenia.

In medicina traditionala schinduful este folosit sub forma de ceai, decoct, tinctura alcoolica, cataplasma sau infuzie.

Ce sunt E-urile si cum influenteaza sanatatea
Specificatii de ingrijire a culturi de sfecla furajera
autor: Bianca P / data: 12 Jul 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>