Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Ce trebuie sa sti daca vrei sa infiintezi o cultura de lavanda

Ce trebuie sa sti daca vrei sa infiintezi o cultura de lavanda

Lavanda  (Lavandula) sau levantica este o planta perena originara din zona Mditeraneana. Este considerata arbust de talie mica, deoarece crengile se lemnifica. Isi pastreaza frunzele vesnic, chiar si iarna. Frunzele sunt obicei verde-argintiu, dar exista si  soiuri cu frunze verzi sau argintii. Planta atinge maturitatea in 2-5 ani si poate trai pana 40-50 de ani, in Vestul Europei exista plantatii vechi de 80-100 de ani, cu plante de aceeasi varsta.

Florile de levantica contin uleiuri volatile,  principalul component fiind linaloolul. Contine si alti alcooli precum  geraniolul, nerolul; lavandulol – bornel, tanin, cumarine, principii amare, rasini si pectine. Sunt utilizate industria farmaceutica si cosmetica dar si in tratamentele naturiste.

Daca va hotarati sa infiintati o plantati de lavanda iata care sunt principalele detalii de care trebuie sa tineti cont:

1. Cat teren este necesar pentru infiintarea unei plantatii.
Specialistii recomanda sa incepeti cu o suprafata mai restransa de teren, pentru a testa si pentru a va obisnui cu lucrarile specifice de intretinere a culturii. Dupa un an plantatia poate fi extinsa la mai multe hectare.

2.  Care este pretul butasilor de lavanda.
Se recomanda achizitionarea de butasi de lavanda certificati, din pepiniere autorizate. Pretul acestora poate fi negociat in functie de cantitatea achizitioata si poate ajunge la 1 leu/butas pentru comenzi de peste 10.000, si 1.2 lei/butas pentru comenzi mai mici.

3. Care sunt costurile pentru intretinerea culturii?
Daca detineti utilaje, costul se rezuma la motorina.

4. Cum se iriga lavanda?
In primul an de la infiintare se recomanda irigarea culturii prin picurare. Cantitatea de apa este mai ridicata in aceasta perioada pentru ca plantele cunosc un proces de crestere accentuata.

5. Care sunt specificatiile acestei culturi?
Lavanda poate fi cultivata si pe sol mai sarac in nutirienti, dar care sa aiba un pH intre 6.5-7.5, terenul nu trebuie sa balteasca sau sa se gaseasca in zona in indabila. Acestei plante ii prieste caldura, dar nu suporta bine temperaturile negative, de aceea iarna trebuie protejata.

cultura de lavanda

 

Gutuile fructe autohtone cu proprietati deosebite
Soiuri de dovleci ce pot fi plantati in gradina
autor: Bianca P / data: 10 Aug 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>