Acasa  »  Blog  »  terenuri   »   Ce trebuie sa stii despre arendarea unei teren agricol

Ce trebuie sa stii despre arendarea unei teren agricol

arenda teren agricol

Arendarea unui teren agricol nu este o treaba atat de simpla pe cat ar putea parea la prima vedere. Legiuitorul a prevazut pentru acest gen de contracte o serie de conditii si clauze ce trebuie cunoscute atat de arendas cat si de arendator.

Iata pe scurt ce ar trebui sa stii despre arendarea unui teren agricol, indiferent de care parte a baricadei esti.

Pentru a fi valabil, orice contract de arendare trebuie intocmit in scris, in caz contrar acesta fiind lovit de nulitate.

Arendasul are obligatia sa depuna cate o copie a contractului la fiecare consiliu local al comunelor pe raza carora se afla bunurile agricole luate in arenda (daca toate sunt pe raza aceleiasi comune, se depunde doar o copie la consiliul comunal respectiv). De altfel, toate obligatiile si cheltuielile cu incheierea, publicarea si inregistrarea contractului revin arendasului.

Tot arendasul trebuie ca in maxim 15 zile de la incheierea contractului sa se prezinte la unitatea fiscala de care apartine pentru a inregistra arendarea, in vederea stabilirii impozitului aferent pe venit si a obligatiilor CAS. Chiar daca acestea se vor impozita in contul arendorului, ele vor fi retinute la sursa, de la arendasi.

Acest aspect este obligatoriu doar in cazul in care s-a stabilit ca arendatorul sa primeasca o suma de bani si nu o cota parte din produsele agricole.

Este de recomandat ca in contract sa fie cuprinsa perioada pentru care s-a realizat arendare, in lipsa acestei specificatii legiuitorul a prevazut ca arenda va inceta dupa perioada recoltarii produselor agricole din anul agricol respectiv.

Arendasul nu poate sub-arenda terenul luat in arenda, insa poate cesiona contractul de arendare sotului/sotiei sau copiilor, insa doar cu acordul scris al arendatorului.

Indiferent daca este sau nu stipulata in contract, arendasul are obligatia de a asigura bunurile agricole arendate, este foarte important de retinut acest aspect deoarece legea obliga arendasul sa incheie asigurare, chiar daca obligatia nu este inculsa in contractul de arenda.

Sumele si termenele de plata stabilite in contract, reprezinta titluri executorii pentru arendas. Totusi, trebuie retinut (mai ales de catre arendatori) ca arendasul are posibilitatea legala de a cere diminuarea cotei de produse sau a sumei de bani ce revine arendatorului, in proportie egala cu cea a pagubei, in cazul in care recolta a fost compromisa cel putin in proportie de 50%.

Arendasul nu poate cere scaderea obligatiilor fata de arendator daca pierderea s-a realizat dupa recoltare.

In functie de calitatea si productivitatea terenului agricol (aspecte ce difera mult de la o regiune la alta a Romaniei) se stabilesc si cotele sau sumele de bani ce revin arendatorului. O medie nationala ar fi 700 de kg revenite arendatorului, la o productie de 4 tone la ha, fie in natura, fie echivalentul in bani.

Inca un aspect extrem de important, ce trebuie stiut de catre arendator, este ca in cazul in care doreste sa vanda terenul respectiv, arendasul are prin lege drept de preemtiune. Adica daca doreste sa cumpere si ofera pretul cerut de arendator, trebuie sa aiba intaietate inaintea altor posibil clienti.

In lipsa denuntarii uneilaterale a contractului de catre una din parti (denuntare ce trebuie anuntata cu 6 luni inainte), acesta se prelungeste automat cu aceeasi perioada in momentul expirarii sale.

In linii mari acestea sunt cele mai importante aspecte legate de arendarea unui teren agricol in conditiile legii, insa prevederile legislative in domeniu se pot schimba de la un an la altul, motiv pentru care trebuie sa te interesezi din timp si sa te asiguri ca ai inteles corect fiecare aspect al contractului de arendare.

Sfaturile de mai sus sunt valabile atat pentru arendasi cat si pentru arendatori.

Taguri: .
autor: admin / data: 24 Jan 2015 / terenuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>