Acasa  »  Blog  »  Pasari   »   Cele mai bune rase de gaini pentru oua

Cele mai bune rase de gaini pentru oua

rase de gaini pentru oua

Daca intr-un alt articol am trecut deja in revista rasele de gaini apreciate pentru productia de carne, era inevitabil sa nu pomenim cate ceva si despre rasele apreciate prin prisma productiei de oua.

Mai mici decat rasele de carne, gainile “de oua” compenseaza prin dezvoltarea precoce si numarul mare de oua depuse in cursul unui an, precum si prin marimea oului.

Iata care sunt cele mai cunoscute dintre ele:

Braekel – este o rasa nascuta in Evul Mediu in regiunea belgiana Brakel.

Caracteristicile acestei rase sunt: greutate intre 1,8 kg pentru femela si 2,5 kg pentru mascul, deci o gaina de talie mica, dar productiva in ceea ce priveste depunerea de oua (180-200 de oua pe an), culori variate (rosu, caramiziu, negru-stralucitor sau pestrit, plus diverse combinatii ale acestor nuante).

Rasa de gaini Sussex – derivata din rasa Dorking, rasa Sussex este apreciata ca fiind una dintre putinele rase de gaini care oua si iarna (poate face pana la 240 de oua pe an).

Principalele caracteristici ale acestui soi de gaini sunt: greutate intre 2 si 3 kg, crestere si maturizare rapida (puicutele incep sa oua dupa 20 saptamani), coada scurta, creasta si margele de dimensiuni medii, colorit predominant alb cu guler si coada ornate cu dungi negre, insa mai este intalnita si versiunea pestrita/porumbaca.

Gaina de Sussex face oua mari (peste 50 de g) de culoare maro spre roz.

Gaina de Renania – sunt gaini foarte rezistente, nepretentioase, bine adaptate pentru clima din zona tarii noastre.

Gainile de Renania au un colorit sters, un cenusiu care nu iese cu nimic in evidenta, sunt destul de solide (pot ajunge si la 4 kg, ceea ce e destul de mult pentru o gaina de oua), picioare scurte si acoperite cu “pantaloni” si depun pana la 180 de oua pe an.

 Rasa Leghorn – Originara din Italia (motiv pentru care gainile din aceasta rasa erau numite in trecut si “gaini italiene”), rasa s-a dezvoltat din sec. XIX pe pamant american.

Este o rasa foarte economica, o gaina usoara (in jur de 2 kg femela si 2,5 kg masculul), care se imperecheaza des si depune pana la 330 de oua pe an!

Gainile din aceasta rasa sunt de culoare alba, la fel ca si coaja oului lor.

Minorca – este o rasa de gaini oarecum exotica prin infatisarea ei, spaniola de origine, aflata azi in pragul disparitiei. Este probabil cea mai putin economica rasa dintre gainile de oua.

Este o gaina usoara (pana in 3 kg), zvelta, cu creasta, urechi si margele mari, ce ies in evidenta. Este sensibila la frig si nu oua iarna. Totusi depune pana la 150 de oua pe an (ouale fiind de culoare alba).

Datorita aspectului ei inedit este considerata in acelasi timp si rasa de oua dar si de ornament.

New-Hampshire – A fost obtinuta in SUA in prima jumatate a sec. XX si, datorita caracteristicilor sale polivalente, este considerata o rasa mixta, atat de carne cat si de oua.

Gainile din rasa New-Hampshire sunt corpolente, cocosii putand depasi chiar si 4 kg in greutate, creasta si margele proeminente, penaj frumos, cu nuante de caramiziu, galben si negru.

Ouale sunt mari (aprox. 60 de grame), de culoare maro iar o gaina din aceasta rasa depune pana la 170 pe an.

Rhode-Islad –  ca si New-Hampshire este tot o rasa “mixta”, de origine americana.

Sunt gaini de talie medie (pana in 4 kg cocosul), cu un colorit roscat aprins, cap, margele si creasta bine proportionate.

Puicutele din aceasta rasa incep sa oua la o varsta precoce (dupa numai 180 de zile), ajungand sa depuna si 240 de oua pe an, oua de culoare brun-rosiatica si destul de mari (relativ 50 de g), calitati ce le recomanda ca pasari economice, ideale pentru popularea unei ferme de productie.

Nu e de mirare asadar ca aceasta rasa de gaini este cea mai populara printre crescatorii din Romania.

Gat Golas de Transilvania – nu puteam vorbi de rasele de gaini ouatoare fara sa nu pomenim de Gat Golas de Transilvania. Mutatia genetica pentru “gatul gol” la gaini a aparut in sec. XIX in Ardeal, in imprejurimile Sighisoarei, unde s-a format aceasta rasa.

Cand a fost prezentata prima data la o expozitie in imperiul Austro-Ungar, vizitatorii expozitiei au crezut ca a fost obtinuta prin incrucisarea dintre un curcan si o gaina, parere care s-a perpetuat decenii de-a randul pana ce studiile genetice au dovedit ca nu poate fi vorba de asa ceva.

La origine rasa avea doar doua variatii de culori, alb si negru, insa prin incrucisari cu alte rase s-au obtinut gaini cu gat gol de toate culoarile.

Gainile din aceasta rasa sunt relativ mici (maxim 3 kg pentru cocos), cu creasta dintata si nu prea mare, aripi mai dezvoltate decat la alte rase (motiv pentru care zboara mai bine decat rasele grele si cu aripi mici), cocosii tind sa fie ceva mai agresivi decat cei ai altor rase de curte.

In ceea ce priveste ouale, gainile din rasa Gat Golas depun pana la 170 de oua pe an.

Un secret care merita stiut de toti cei care cocheteaza cu ideea unei ferme de gaini pentru productia de oua, este acela al descresterii cantitatii de oua pe masura ce gaina inainteaza in varsta (este valabil pentru toate rasele).

Productia cea mai mare este obtinua in primul an din viata, dupa care productia decade de la un an la altul. Din aceasta cauza fermele din Occident nu tin o gaina mai mult de un an de zile, dupa care urmeaza a fi sacrificata.

Cele mai cunoscute rase de gaini de carne de la noi din tara
Taguri: , .
autor: admin / data: 30 Nov 2014 / Pasari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>