Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Chimionul, planta medicinala si aromatica cu numeroase beneficii

Chimionul, planta medicinala si aromatica cu numeroase beneficii

Chimionul, Carum carvi este o planta ierboasa din familia Umbelliferae. Radacina care se formeaza in primul an, este pivotanta carnoasa si are culoarea brun deschis. In anul doi se formeaza ramurile purtatorare de frunze, flori si fruct.

De la chimion sunt utilizate in scop gastonomic si in medicina naturista fructele, mici (cca. 1000 de boabe, cantareac 2.5 g), ovale, bogate in uleiuri eterice si substante grase. Chimionul este un antiseptic excelent, un bun  astringent si un  antimicrobian natural.  Este utilizat in tratarea bronsitelor, a colicilor, colitelor, constipatii si urticarie. In bucatarie este utilizat la aromatizarea muraturilor, a mancarurilor pe baza de legume, a sosurilor si a satelor.

Planta se dezvolta bine in sol afanat, bine drenta, cu luminozitate puternica si cu buna circulatie a aerului. Are pretentii scazute fata de caldura, boabele germineaza la temperaturi scazute, plantutele pleaca si se dezvolta bine la temperaturi de 8-10 grade celsius, de aceea se cultiva bine si in zonele nordice. Conditiile de lumina sunt insa mai ridicate, recotle mai bune calitativ si mai bogate  un uleiuri se obtin cand lumina este intensa si puternica.

Chimionul trebuie cultivat pe teren bine curatat de resturi vegetale si bogat in substrat nutritiv. Se recomanda cultivarea dupa cartof, porumb dulce, sfecla, grau sau orz. NU se recomanda monocultura.

Gunoiul de grajd bine fermentat ajuta la imbogatirea solului, insa trebuie utilizat cu moderatie. Ingrasamintele pe baza de azot si fofor sporesc productivitatea recoltei. Lucrarile solului trebuie realizate corect, in lunile august-septembrie. Aratura trebuie executata la 22-25 cm, lucrarile de  maruntire si de  realizare a patului geminativ trebuie executate inainte cu cateva zile de insamantare.

Samanta utilizata trebuie sa provina din surse certificate, sa fie sanatoasa si supusa la tratamente termice inainte de semanat. Semanatul se realizeaza toamna sau primavara,  in randuri la distante de 35-40 cm. Lucrarile de ingrijire constau in prasile, fertilizare suplimentara, prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor, si  irigare. Recoltarea se realizeaza  cu putin inainte ca fructele sa atinga maturitatea tehnologica. Recoltarea se realizeaza manual sau mecanizat, cu mare grja pentru ca fructele se scutura rapid. Plantele cosite trebuie puse la usca, apoi sunt treierate cu utilajele specifice.

cultura-de-chimion

Care sunt efectele benefice ale mierii de albine
Semanatorile, John Deere, utilaje agricole cu precizie ridicata
autor: Bianca P / data: 21 Oct 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>