Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Ciuperci Shiitaki, proteine apreciate in sezonul rece

Ciuperci Shiitaki, proteine apreciate in sezonul rece

Ciupercile sunt alimente ce au un rol esential in mentinerea sanatatii organismului. Sunt mici fabici de enzime, care descompun deseurile organice si le reintroduc in circuitul biologic.  Din cele peste 3000 de specii de ciuperci comestibile aproximativ 100 de specii sunt cultivate economic, la scara industriala.

Ciupercile Shiitake sunt originale din Asia, si au  fost consumate de populatia indigena (coreana, chineza si japoneza) inca din timpurile preistorice. In zonele asiatice sunt cultivate pentru consum de mai bine de un mileniu. In zilele noastre cultura de ciuperci ocupa locul doi de productie si consum pe plan mondial. Cultura de Shiitake s-a extins in peste patruzeci de tari. Aceste ciuperci pot fi cultivate cu succes in spatii deschise-paduri de foioase din Asia si Europa.

Padurile ofera materialul ideal  pentru dezvoltarea culturii: butucii servesc drept suport pentru inseminarea cu spori si umbra de care ciupercile au nevoie pentru a se dezvolta.  In privinta amenajaii locului pentru cultivarea, muschiul verde crescut pe copaci  buna orientare pentru a  stabili care perimetrul care sa  fereasca  ciupercile de soare si caldura.

Butucii taiati in luna februarie pot fi inseminati in aprilie, insa  trebuie feriti de soare şi vant pentru a pastra un grad de umiditate interna optima de minim 35%. Dimensiunea butucilor trebuie sa fie  de un metru inaltime si 8-13 cm diametru. Inocularea butucilor se face prin inserarea miceliului in gauri făcute cu un burghiu adanci de 4 cm, la distanta de 12 cm una de alta într-o formatie de tip romb. Acestea sunt imediat acoperite cu ceara. Perioada de crestere si dezvoltare a miceliului depinde de temperatura si de cantitatea de precipitatii.

Ciupercile sunt alimente parfumate, au valoare nutritiva ridicata si sunt foarte bogate in proteine, hidrati de carbon, saruri minerale si vitamine. Au continut ridicat de enzime ca: etionina, cistina, valina, acid glutamic, isoleucina, celulasa, asparagina. Sunt bogate in vitamina B si vitamina D. Gustul placut de caramel, usor picant e face delicatese in buatarie. Pot fi consumate in salate si sosuri, sau alte preparate cu legume.

 

ciupercile-shiitake

Combatera bolilor si daunatorilor la cultura de sfecla rosie
Ghimbirul, cuisoarele, anasonul stelat, scortisoara, piperul, cele mai apreciate condimente de iarna
autor: Bianca P / data: 30 Dec 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>