Pleurotus sunt ciuperci evoluate ce fac parte din ordinul Agaricoles, in tara noastra sunt cultivate soiurile Pleurotus Ostreatus, Pleurotus Florida, Pleurotus Cornucopiae, Pleurotus Sajor-Caju. Sunt ciuperci comestibile foarte populare si iubite de romani si sunt cunoscute sub numele de pastrav, pastrav de fag, buretele negru sau pastravul cerului.
Ciupercile sunt exploatate pentru ca sunt un deosebit de bogate in substante nutritive benefice pentru organismul uman si au continut ridicat de proteine bune.
Acestea au continut ridicat de proteine ( 2,6-4,0% s.su.), hidratii de carbon (3,5-5,0% s.u.), saruri minerale (potasiu, cupru, fier, fosfor si seleniu) si sunt bogate in aminoacizi indispensabili pentru organismele vii. Sunt pline de vitamine din complexul B (thiamina, acid pantotenic, riboflavina, acid nicotinic), acid aspartic si vitaminele D si K.
Aceste ciuperci sunt o sursa extraordinara de aminoacizi esentiali pentru ca in structura proteinelor din compozitia chimica a ciupecilor sunt prezenti toti aminoacizii esentiali: leucina, izoleucina, treonina, valina, metionina, fenilalanina, histidina, lizina, triptofanul, tirozina.
Sunt foarte eficiente in curele de slabit, pentru ca sunt hranitoare si ofera senzatie de satietate, fara a creste continutul caloric. Sunt o sursa bogata de lentinan care ajuta la intarirea sistemului imunitar, si in acelasi timp ajuta la scaderea colesterolului din sange.
Consumul regulat de ciuperci ajuta al subtiera sangelui, prevenind astfel aparitia atacului vascula cerebreal. Au proprietatea de a retine radicalii liberi care sunt foarte nocivi pentru organism.
Mancarica de ciuperci este usor de gatit iar gustul acestor alimente este deosebit. Ciupercile pot fi utilizate in salata, mancarica gatita sau chiar in stare proaspata. Au aceleasi proprietati beneficaa daca sunt consumate si sub forma de conserva.
Ciupercile Pleurostus sunt intrebuintate si in industria farmaceutica. Din acesta sunt produse medicamente sub forma de comprimate, injectii, siropuri, pudre, tincturi, si ceaiuri utile in diferite afectiuni anti-virale, anti-bacteriene, antioxidante, antitumorale, antialergice, antiinflamatorii, analgezice si imunostimulatoare.