Acasa  »  Blog  »  DiverseLegume   »   Combatera bolilor si daunatorilor la cultura de sfecla rosie

Combatera bolilor si daunatorilor la cultura de sfecla rosie

Sfecla rosie este o leguma cultivata pentru radacina tuberizanta cu gust dulce placut, bogata in vitamine si minerale. Sfecla rosie poate fi consumata cruda, gatita, conservata, sub forma de suc. De asemenea este utilizata in industria alimentare (colorant natural) si in industria conservelor.

Sfecla rosie este bogata in fibre naturale, proteine, glucide, acizi organici, vitaminele PP, C, B1 si B2, betanina si minerale.  De la aceasat planta mai sunt utilizate in industria alimentara si medicinala frunzele.

La sfecla rosie se disting trei tipuri de culturi: timpurie, semitimpurie si semitarzie. Planta se dezvolta bine la temperaturi ridicate. Semintele incep sa germineze la temperatura de 7-8 grade celsius. Temperatura optima de dezvoltare a plantei este de 15-20 de grade celsius iar cea de acumulare si formare a radacinii 20-23 grade celsius.

O atentie deosebita trebuie acordata procedeelor de combatere a bolilor si daunatorilor. Cei mai mari inamici ai culturii de sfecla rosie sunt: patarea frunzelor, fainarea, putregaiul inimii sfeclei, gargarita sfeclei si puricele sfeclei.

Patarea frunzelor este o boala provocata de Cercospora beticola, transmisa de la o planta la alta prin intermediul conidiilor si conidioforilor. Agentul patogen se dezvolta la temperaturi de 18-20 grade celsius, cand umiditatea depaseste pragul de 90%, mai mult de 20 de ore. Atacul este mai intens in lunile iulie-august. Ca metode de prevenire a bolii se recomanda respectarea rotatiei culturii si igiena adecvata. Combaterea pe cale chimica se realizeaza cu ajutorul fungicidelor.

Fainarea este produsa de ciuperca Erysiphe betae. Se manifesta pe organele aeriene ale plantei; pe frunze, tulpini si lujeri se pot observa pasle prafoase de culoare alb. Petele se intind rapid atacand nervurile centrale ale frunzelor, care se ingalbenesc si cad prematur. Ciuperca  ataca mai puternic pe timp de seceta, fapt ce afecteaza si dimensiunea si calitatea radacinii. Boala poate fi combatuta cu substante fingicide specifice.

Gargarita sfeclei se hraneste cu radacinile plantelor dar si cu frunzele tinere, astfel ca atacul este foarte agresiv. Plantele afectate pot sufei si infectii secundare, datorita atacului gargaritei. Combaterea se realizeaza cu substante insecticide adecvate.

sfecla rosie

 

Metode de conservare a morcovilor: congelarea
Ciuperci Shiitaki, proteine apreciate in sezonul rece
autor: Bianca P / data: 14 Jan 2017 / Diverse, Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>