Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Combaterea bolilor la ceapa

Combaterea bolilor la ceapa

tehnologia de cultivare a cepii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolile si daunatorii sunt principala cauza pentru care productia de legume a gradinii noastre nu este intotdeauna cea asteptata, insa primul pas in combaterea acestora este o informare corecta asupra lor.

Un dicton militar spune ca pentru a-ti putea invinge inamicul trebuie in primul rand sa il cunosti. Iata asadar, in randurile de mai jos, principalii inamici ai culturilor de ceapa.

Putregaiul cepei (in cele doua variante ale sale, cenusiu si alb)

Apare in primaverile ploioase iar semnele vizibile apar la mult timp dupa infectarea propriu-zisa a plantei (frunzele devin moi si se ingalbenesc iar planta este foarte usor de smuls din pamant, de asemeni bulbii sunt afectati intrand in putrefactie la cateva zile de la recoltare).

Putregaiul alb este provocat de ciuperca Sclerotium Cepivorum si apare de regula inainte de recoltare, pe la sfarsitul verii si inceputul toamnei.

Aceasta ciuperca este foarte rezistenta si persistenta, odata infestata gradina cu aceasta specie, ea nu va mai putea fi cultivata cu ceapa (si nici cu alte plante inrudite, precum usturoiul sau prazul) in urmatorii 5 ani!

Combaterea consta mai mult in actiuni de prevenire, mai exact tratarea terenului cu Rovral, Ronilan sau Calidan, intr-o proportie de 1000 l solutie la ha. De asemeni este importanta folosirea tehnicii asolamentului si revenirea cu ceapa pe un teren infestat doar la 5 ani distanta de la ultima recolta infestata.

Evita azotarea dupa luna iulie (azotul mentine bulbul umed favorizand astfel aparitia ciupercii), in schimb iriga ceapa ori de cate ori traverseaza zile secetoase.

Aceste doua tipuri de putregaiuri, alb si cenusiu, sunt cele mai comune si grave boli ale cepei, dar nicidecum nu sunt singurele.

Piticirea

Se manifesta prin ingalbenirea si aplatizarea frunzelor de la baza ale plantei in primele saptamani de existenta. Planta afectata isi inceteaza cresterea, ramane “pitica” iar bulbii recoltati vor fi de asemeni atrofiati si mult mai mici decat ar fi normal. Daca vor fi cultivati in anul urmator, vor transmite virusul noii culturi, insa modul de transmitere ale acestei boli este cu precadere cel prin intermediul unor insecte (afide).

Nu exista tratament impotriva acestui virus, el putand fi combatut doar prin metode de preventie si anume tratarea cu insecticid contra afidelor (purtatoarele virusului responsabil de piticirea cepei) si plantarea de bulbi sanatosi.

Manirea

La fel ca si la alte plante, manirea este cauzata de combinatia nefericita intre umiditate, caldura si luminozitate, conditii propice pentru dezvoltarea Porenosporei Destructor Casp, ciuperca responsabila cu aparitia manei la ceapa.

Boala se manifesta prin aparitia unor pete galbui pe frunze, pete ca mai apoi evolueaza intr-un puf cenusiu spre violet.

Manirea poate aduce pagube serioase scazand dramatic productia de ceapa, in functie de perioada in care apare.

Combaterea si prevenirea manirii se realizeaza prin metoda clasica a tratarii cu fungicide, cele mai eficiente fiind Previcur 607 SL, Poliram DF, Vondozeb, Bravo 500 si Dithane.

In afara de ciuperci si bacterii, ceapa mai este atacata si de cativa paraziti din regnul animal, cei mai comuni dintre acestia fiind musca de ceapa, o specie care ataca atat bulbii cat si frunzele; si tripsul comun, aceasta din urma specie facandu-si aparitia mai ales in verile toride si secetoase.

Combaterea lor se realizeaza cu insecticide specifice, Faster 10 EC, Agrozim 40 EG, Talstar, Supersect 10 EC, Zolone 35 EC etc.

Foarte importante sunt si conditiile in care este pastrata ceapa de samanta (atat arpagicul cat si bulbii maturi) deoarece in multe cazuri ceapa este infestata de daunatori chiar din acest stadiu, bolile evoluand dupa plantare.

In acest sens trebuie retinut faptul ca ceapa se va pastra intai la soare, cu radacinile expuse, pentru a se usca bine, daca insa le prinde ploaia in aceasta perioada de uscare, nu uita sa le acoperii cu o prelata.

Dupa uscare indeparteaza bulbii moi si nesanatosi pentru a nu transmite ciuperci si infectii intregului depozit de ceapa. Ai grija ca locul de depozitare sa nu fie unul umed, ci unul cat mai aerisit (podurile si mansardele sunt cele mai recomandate spatii de depozitare a cepei).

Abordarea corecta a metodelor de prevenire si actionarea la timp impotriva daunatorilor, va pot scapa de multa bataie de cap si pot face diferenta dintre o cultura profitabila si una in care ati aruncat banii si munca pe fereastra.

Ponturi pentru cultivarea rosiilor
Cum scapam de coropisnite?
autor: admin / data: 05 Nov 2014 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>