Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Conopida alba, mov, verde. Soiuri comestibile bogate in elemente nutritive

Conopida alba, mov, verde. Soiuri comestibile bogate in elemente nutritive

Conopida este o planta anuala, inrudita cu varza si brocoli. Originara din partea mediteraneana a Europei, conopida este apreciata pentru cantitatatile generoasa de vitamine si minerale pe care le contine. De la conopida se consuma, in scop alimentar, mugurii tineri de flori, formati din lastari ingrosati.

Din compozitia conopidei  nu lipsesc oligoelementele, potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, zinc, fluor. Abunda in vitamine (C, K, B1,B2, B6), enzime, fibre si este saraca in calorii.

Aceasta leguma hraneste organismul si in acelasi timp ajuta la detoxifierea ficatului. Este una dintre legumele indicate in curele de slabire. In tara noastea au devenit foarte populare, pe langa soiurile de conopida cu inflorescenta alba si cele cu inflorescente verzi si mov.

Conopida alba, este cea mai cunoscuta si cea mai utilizata dintre toate tipurile. Poate fi consumata proaspata, gatita sau murata. 100 g de conopida are in compozitie doar 26 de calorii, nu contine grasimi si colesterol; este bogata in fibre si vitaminte care hranesc organismul. Pe langa aceste elemente conopida alba contine si multe elemente si fito-chimicale anti-canceroase, cum ar fi sulforafan sterol-ul si indol-3-carbinol-ul. Acesti compusi impiedica dezvoltarea celulelor canceroase.

Conopida romanesco (conopida verde) este o combinatei intre conopida si brocoli. Aceata leguma a inceput sa atraga atentia gospodinelor si legumicultorilor din ce in ce mai mult. La fel ca si suratele sale, conopida romanesco este bogata in vitamina C, fibre si substante carotenoide. Leguma a fost descoperita in secolul XVI in Italia dar in pietele din Romania a patruns mult mai tarziu (dupa 1990). Conopida verde ofera aroma aparte si gust desavarsit preparatelor.

Conopida mov are aspect mai placut fata de cea traditonala. Valoarea nutritiva a acestei legume este mai ridicata, datorita compusilor care ii ofera si culoarea. Fata de celelealte soiuri conopida mov este mai bogata in antociani; pigmentii care ii ofera si culoare mob-albastrui. Aceste substante antioxidante, scad colesterolul si previn aparitia cancerului.

conopida-tipuri

Ghimbirul, cuisoarele, anasonul stelat, scortisoara, piperul, cele mai apreciate condimente de iarna
Delicii traditionale cu carne de porc: tochitura cu mamaliguta
autor: Bianca P / data: 16 Dec 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>