Acasa  »  Blog  »  Pomi fructiferi   »   Corcodusul – Prunus cerasifera – particularitati cultura

Corcodusul – Prunus cerasifera – particularitati cultura

Corcodusul – Prunus cerasifera – este un arbore originar din Europa Centrala si Sudica. Este unul dintre primii pomi care infloresc la inceputul primaverii si  impresioneaza datorita miresmei suave. Florile de corcodus sunt foarte placute de albinele melifere. Fructele corcodusilor sunt drupe, cu diametru de 2-3 cm, ce au culoare galben, rosu sau roz si gust dulce foarte placut.

Coscodusii sunt cultivati pentru fructele bogate in elemente nutritive, care pot fi consumate in stare proaspata sau transformate in compotrui si gemuri. Fructele de corcodus fermentate sunt materie prima pentru obtinerea bauturii alcolice traditionale: tuica.

Pomii de corcodus sunt cultivati si scop decorativ, aspectul acestora impresioneaza pe tot parcursul primaverii si verii.

Specificatii cultura corcodus

Pomii de corcodus sunt putin pretentiosi fata de sol. Se dezvolta bine si in solurile usoare, bine drenate si in cele grele argiloase. Creste in aproape toate regiunile tarii, de campia pana la deal si zone submontane. Pomii de corcodus intra in repaus vegetativ in timpul iernii.

Prunus cerasifera se dezvotlta bine asta in zonele insorite cat si in cele semi-umbrose si umbroase. Rezista bine la seceta dar si  la ger. O caracteristica sepciala a corcodusului este ca se dezvolta foarte bine in marile orase.

Taierile de formare a coroanei la corcodus se realizeaza primavara devreme. Fructele se recolteaza cand ating maturitatea si capata culoarea specifica soiului.

Corcodus – caracteristici generale

Pomii dezvolta radacini puternice in sol, tulpini puternice scunde, cu aspect neregulat. Trunchiul este acoperit de scoarta cenusie cu aspect poros. Florile sunt inmiresmate, au culoare alb sau roz, si diametru de cca. 1 cm, se dechid primavara devreme. Frunzele apar dupa inflorirea florilor, sunt eliptice, usor ascutite la varf, netede si au culoare verde intens. Pe ramurile secndare ale corcodusilor se pot observa spini ascutiti.

Corcodusele sunt fructe globuloase, au la maturitate culoare variata, de la galben, la visiniu intens. Pulpa este neaderente, galben intens si foarte dulce.

Soiuri de gutui dezvoltati de Pepiniera Dumbrava din Cobadin
Cultura de visin - particularitati. Soiuri de visin destinate consumului in stare proaspata
autor: Bianca P / data: 26 Jun 2017 / Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>