Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Coriandru – planta medicinala si aromatica profitabila.Tehnologia de cultura a coriandrului

Coriandru – planta medicinala si aromatica profitabila.Tehnologia de cultura a coriandrului

Coriandru, Coriandrum sativum este o planta aromatica si medicinala recunoascuta pentru mirosul deosebit si gustul puternic. Creste in mod natural in zonele calde din Europa, India si Nordul Africii. Fruzele coriandrului sunt bogate in vitammine, minerale si uleiuri volatile care au efecte miraculoare asupra organismului. Planta are efecte carminative, spasmolitice, bactericide si stomahice si de aceea este intens utilizata terapiile naturiste.

De la coriandru sunt utilizate in scop terapeutic si gastronomic frunzele proaspeta, petioalele lungi si fructele.

Infiintarea culturii de coriandru

Tara noastra ofera conditiile propice dezvoltarii coriandrului. Frunzele recoltate pot fi usor valorificate, atat in stare proaspata cat si uscate, de aceea cultura acestei plante este una profitabila. Investitia in cultura nu este una foarte ridicata, dar specialistii recomanda initierea unei plantatii mici pentru a va familiariza cu particularitatile plantei.

Plantele premergatoare recomandate sunt borceagurile pentru masa verde,  fanul, leguminoase pentru boabe si cereale de toamna, nu trebuie semanat dupa anason si nu se recomanda monocultura.

Aratura de baza trebuie corect realizata la adancime de cca. 20-25 cm si solul trebuie fertilizat cu substante pe baza de fosfor, posatiu si azot. Daca cultura este infintata dupa cartof si sfecla, etapa de fertilizare poate fi sarita, pentru ca aceste plante lasa terenul bogat in elementele nutritive prielnice coriandrului. Cultura de coriandru nu raspunde bine la fertilizatorii de tipul gunoiului de grajd.

In primavara terenul trebuie supus unei lucrari sepciale cu polidiscul si grapa cu dinti reglabili, in acest fel sunt create conditiile optime pentru semanat.

Semintele utilizate trebuie sa posede puritate cel putin 95%, de aceea este bine sa fie achizitionate din surse autorizate. Semanatul se realizeaza cand temperatura solului este de aproximativ 7 grade celsius. Densitatea optima recomandata este de 180-190 plante pe metru patrat.

Lucrarile de ingrijire a culturii sunt cele de combatere a bolilor si daunatorilor, combatere a buruienilor cu substantele chimice specifice. Coriandrul este sensibil la cercosporioza (Cercospora coriandri), brunificarea inflorescentelor si innegrirea fructelor (Xanthomonas translucens) si putregaiul radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum). Cel mai mare daunator al acestei plante este viespea coriandrului (Systole coriandri).

Recoltarea fructelor de coriandru se face cand  ating maturitatea tehnologica si capata culoare galben-brun. Frunzele pot fi recoltate in mai multe transe pe parcursul perioadei de vegetatie.

cultura de coriandru

Seminte rosii cherry - soiuri productive, care se dezvolta bine in conditii de stres
Seminte profesionale de mazare destinate culturii intensive
autor: Bianca P / data: 19 Jan 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>