Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Crestera iepurilor. Daunatori care afecteaza sanatatea iepurilor

Crestera iepurilor. Daunatori care afecteaza sanatatea iepurilor

Iepurii sunt exploatati pentru carnea gustoase, aromata si bogata in proteine de buna calitate, dar si pentru blana utilizata la obtinerea de hainuri, caciuli, veste si alte articole vestimentare. Alte produse secundare obtinute de la ierpuri sunt  grasimea si puful.

Aceste animale sunt cunoscute pentru viteza de crestere in greutate, carnea dietetica, ciclul scurt de reproducere si fecunditatea crescuta. In sistemul intensiv de crestere, iepurii convertesc foarte bine furajele, deci crestera acestor animale reprezinta o investitie sigura care poate fi usor amortizata.

In procesul de crestere intansiva si semi-intensiva o atentie deosebita trebuie acordata prevenirii si combaterii daunatorilor, care pot afecta in mod negativ starea de sanatate a animalelor si calitate productiei.

Soarecii si sobolanii sunt foarte periculosi. Produc pagube insemnate in orice tip de ferma si afecteaza starea de sanatate a celorlalte animale datorita bolilor pe care le transmit. Pentru a preveni infestarea fermei de animale este bine sa se respecte cateva masuri: hrana destinata animalelor trebuie pastrata in recipiente inchise ermetic si acoperita, evitati utilizarea sacilor de rafie si panza care sunt usor accesibili rozatoarelor, impanziti zonele cheie din ferma cu capcante speciale.

Cainii si pisicile sunt animale de companie si paza excelente insa trebuie tinute departe de custile iepurilor, in special de ale iepuroaicelor cu pui foarte mici. Daca femelele care au fatat curand se simt amenintate isi mananca toti puii. Cainii si pisicile sunt de altfel purtatoare de paraziti periculori care pot fi fatali pentru iepuri. Toxmoplasma este o boala care poate fi transmisa prin intermediul animalelor de paza la iepuri.

Insectele prin muscaturi transmit boli devastatoare pentru aceste rozatoare. Mixomatoza este o boala grava, provocata de intepatura mustelor, tantatilor si puricilor. Boala se manifesta prin inflamatii in zonele ochilor, urechilor, nasului, gurii, a zonlor genitale si anale. Apetitul animalelor afectate scade iar decesul poate interveni intr-o saptamana daca nu sunt tratate. Cea mai buna metoda de prevenite este vaccinarea. Tot prin tepaturi de insecte se transmit  boala Bornash si Pateleurosa.

cresterea-intensiva-a-iepurilor

Rase de oi profitabile bine adaptate la conditiile din tara noastra
Calitatile fanului corect procesat
autor: Bianca P / data: 22 Oct 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>