Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Cresterea si intretinerea iepurilor

Cresterea si intretinerea iepurilor

Un ultimi ani s-a observat un interes crescut pentru cresterea iepurilor, animale foarte apreciate pentru carnea gustoasa cu calitati proteice deosebite si pentru blana fina care poate fi usor exploatata. Principalele detalii care trebuie urmarite cand va hotarati sa cresteti iepuri sunt: avantajele si metodele de exploatare, care sunt incaperile ce pot servi ca adapost pentru iepuri, care este alimentatia specifica pentru aceste animale, care sunt metodele de protejare impotriva bolilor infectioase.

Avantajele exploatarii iepurilor sunt numeroase. In primul rand iepurele are carne alba cu o compozitie chimica foarte complexa, saraca in grasimi si colesterol. Blana poate fi folosita ca subprodus si este usor de valorificat. Hrana acestor animale nu este costisitoare, iar adaposturile nu ocupa mult loc. Aceste animale sunt valoroase pentru ca se inmultesc si cresc foarte rapid.

O atentie deosebita trebuie acordata inca de la inceput custilor, care trebuie corect construite pentru a asigura stare de bine animalelor si pentru a fi exploatate pe perioade lungi de timp. Custile trebuie sa aiba podea confectionata din plasa de sarma, sau scanduri din lemn cu distante de 1-1,5 cm intre ele. In acest fel se va asigura igienizarea corespunzatoare a adaposturilor. Iepurii sunt animale sensibile la boli de aceea, locul unde sunt adapostiti trebuie sa fie luminos, dar nu trebuie sa fie expus direct razelor soarelui, vantului sau ploii. Este important sa existe o cusca suplimentara, separata, pentru a putea izola exemplarele bolnave.

Igienizarea custilor trebuie efectuata temeinic, murdaria trebuie inlaturata in totalitate iar recipientele destinate adaparii si hranirii trebuie corect curatate. Temperatura din incapere trebuie sa fie constanta, de cca. 18 grade celsius.

Iepurii nu sunt animale pretentioase, dar sunt anumite plante care trebuie evitate pentru ca au efect toxic si pot provoca imbolnaviri grave.

Plantele recomndate pentru hranirea iepurilor sunt: lucerna, morcovul, patlagina, vetricele, podbalul uscat, grau, porumbul, orzul si plantele medicinale. Trebui evitate ceapa, cartofii, arpagicul, sparanghelul, rosiile, tutunul coniferele, varza, trifoiul si conopida.

O atentie deosebita trebuie acordate procesului de prevenire a bolilor. Iepurii trebuie bine hraniti, bine curatati si examinati de medicul veterinar odata la doua saptamani. Animalele care nu sunt in stare perfecta de sanatate trebuie izolate.

cresterea iepurilor

Boli infectioase si digestive care pot afecta efectivele de iepuri
Factori care influenteaza productia de carne la taurine
autor: Bianca P / data: 03 Sep 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>