Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Cultivarea arbustilor decorativi de lamai si portocali

Cultivarea arbustilor decorativi de lamai si portocali

Cultivarea arbustilor de lamai, poartocali si lime in sere si interior este o practica cunoscuta inca dn vremea romanilor. Parfumul florilor de portocal si mandarin au impresionat prin mireasma suava cei mai extravaganti regi ai Frantei.

Aceste specii pomicole se dezvolta foarte bine in zone cu clima tropicala si subtropicala. Deci necesarul de lumina si caldura al arbustilor de portocal, lamai si mandarin sunt foarte crescute. Cu cat cele doua corespund neceesitatilor, cu atat pomul de dezvolta, infloreste si fructifica mai bine. Cand temperatura si luminozitatea scad, pomi isi micsoreaza metabolismul si dezvoltarea stagneaza.

Pomii pot fi obtinuti prin plantarea de seminte, insa arbustiul care apar nealtoiti, fructifica tarziu dupa sapte ani de la plantare, iar cantitatea de fructe este mica.  Semintele puse la germinta trebuie sa fie proaspete, pomisorul ce creste trebuie atent taiat pentru a nu creste cu ramurile incalcite.

Speciile de citrici dulci (mandarin, portocal) au necesar mai ridicat de lumina si caldura fata de speciile acre (lamaia, lime). Pentru interior se recomanda cultivarea speciilor acre care se pastreaza inflorite pe tot parcursul anului. Unele varietati de clementin de dezvolta mai bine in interior, decat in exterior, deci sunt perfecti pentru a decora spatiile inchise tot timpul anului.

Arbustii cultivati in interior, au nevoie foarte mult timp de lumina puternica, de aceea trebuie asezati in zone in care pot veni in contact direct cu soarele. In perioada de iarna, cand acestia intra in repaus vegetativ trebuie tinuti intr-o atmosfera uscata si udati cat mai putin.

In timpul perioadelor de crestere arbustii de citrice au necesar ridicat de apa, deci trebuie irigati corespunzator. Solul trebuie sa fie  putin uscat inainte de a fi udat. Daca doriti sa hidratati pomul mai bine, umeziti frunzele prin stropire.

Pomisorilor de interior trebuie sa li se aplice tratamente cu substante fertilizatoare, pentru a inlesni cresterea. Totodata trebuie sa se acorde o atentie sporita daunatorilor, care pot afecta arbustii. Cei mai periculosi sunt acarienii si puricii de plante.

lamai-interior

Cultura de smochin in Romania
Citricele, vedetele sezonului de iarna
autor: Bianca P / data: 05 Dec 2016 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>