Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Cultivarea orzului de toamna. Soiuri productive de orz

Cultivarea orzului de toamna. Soiuri productive de orz

Orzul, Hordeum vulgare L. este o specia vegetala ce face parte din familia Poaceae. Este o cereala originara din Orientul apropiat, care a fost bine aclimatizata la conditiile din Romania. Plantele de orz sunt inalte, in functie de soi pot atinge intre 0.7 si 1.2 m inaltime, si se aseamana foarte mult cu graul. Cultura de orz de toamna prezinta rezistenta crescuta la gerurile iernii, bruma timpurie si seceta.

Grauntele de orz recoltate primavara timpuriu, au continut ridicat de celuloza, amidon, proteine, lipide, vitamine si minerale. Importanta economica a orzului este ridicata, boabele fiind utilizate ca furaje pentru animale pe perioada iernii; de asemena orzul constituie hrana principala pentru oameni si ingredient principal pentru obtinerea berii.

Orzul este utilizat si in terapile naturiste, calitatile terapeuice ale acestuie fiind recunoscute de-a lungul timpului prin studii medicale amanuntite. Preparatele cu orz trateaza numeroase afectiuni precum  diareea, cistita, reumatismul, tusea seaca, hemoroizii, starile depresive si anemia. Consumul de orz imbunatateste digestia si creste apetitul sexual.

In tara noastra orzul a obtinut, in ultimii ani rezultate mai bune fata de alte paioase. Productiile de orz sunt constante, si de aceea cultura este considerata a fi una sigura.

Soiul de orz Gigga constituie sursa de furaj excelenta pentru animale, dar este apreciat si pentru obtinerea de malt de bere. Prezinta rezistenta crescuta la seceta, ger si arsita si ofera productii consistente constante (cca. 5-5.5 tonel la ha). Soiul se dezvolta foarte bine in orice zona a tarii. Spicul orzului Gigga este mare fapt pentru care performanta este maxima, atinge maturitatea timpuriu, si poate fi cultivat din a doua decada a lunii septembrie. Pentru randament ridicat specialistii recomanda norma de samanata de 280-300 kg/ha.

Orzul Saturn este mai productiv decat soiul Gigga, recolta medie obtinuta este de 6.5 t/ha.  Prezinta rezistenta excelenta la ger, seceta si cadere. Boabele sunt furaj cu calitati exceptionale dar si materie prima de inalta calitate in  industria berii. Orzul Saturn prezinta adaptabilitate ridicata, deci poate fi cultivat in toate zonele tarii. Epoca ideala de semanat este ultima decada a lui septembrie, inceputul lunii octombrie.

Care sunt cele mai eficiente metode de combatere a daunatorilor: viremele sarma, viespea rapitei, gargarita sfeclei
Beneficile ovazului. Cultura de ovaz
autor: Bianca P / data: 05 May 2017 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>