Acasa  »  Blog  »  DiverseFructe   »   Cultura capsunului in jgheaburi suspendate, o afacere inteligenta

Cultura capsunului in jgheaburi suspendate, o afacere inteligenta

Capsunul este o planta perena, semierboasa din familia Rosaceae cultivata pentru fructele comestibile cu gust dulce si aroma intensa. Radacinile plantei sunt fibroase, subtiri de marimi egale si pot creste pana la adancime de 40 cm. Tulpina capsunului (rizomul) este foarte scurta si ramificata. Frunzele sunt mari, trifoliate cu  petioale lungi  de culoare verde intens. Acestea traiesc doar 60-70 de zile dupa care se usuca. La capsun frunzele uscate sunt inlocuite treptat in sezonul de vegetatie de frunze tinere, astfel planta are frunze verzi totdeauna. Florile organizate pe tipul cinci, au culoare alb,  apar si se deschid in serii. Fructele, capsunii,  sunt fructe false, rezultate din ingrosarea receptaculilor florilor,  au culore rosie si ating maturitatea in lunile mai-iunie.

Cultura de capsuni in suporturi si jgheaburi suspendate este o afacere profitabila, in special daca este infiintata pe suprafete mici, protejate (sere, solarii). Aceata este o metoda aparuta recent si este intens utilizata de fermierii din Europa de Vest, pentru ca permite extinderea culturii de capsun pana la 12 luni pe an.

Culivarea capsunilor in jgheabri suspedate confectionate din lemn, PVC, metal sau aluminiu este o metoda profitabila si accesibila. Jgheaburile utilizate trebuie sa fie adaptate, astfel acestea trebuie gaurite in partea anterioara, se recomanda utilizarea de suporturi cu gauri de 0.5 cm situate la distante egale, de 10 cm.

Pamantul cu care este umplut acest suport trebuiesa fie bogat in humus. Pot  fi utilizate cernoziomuri cenusii de padure sau brun-roscate de padure cu textura mijlocie sau nisipoase, bine fertilizate.

Capsunii trebuie plantati la distante de 15-20 cm.  Jgheaburile astfel realizate vor fi suspendate  pe schele  de sustinere special confectioante. Irigarea capsunilor culivati in jgheaburi suspendate se realizeaza prin picurare.

Capsunii crescuti in astfel se vor dezvolta inafara jgheabului, de aceea sunt usor de recoltat.

jgheaburi pentru capsuni suspendati

Tutunul, o investitie profitabila usor de exploatat
Arnica, planta medicinala cu proprietati antiinflamatoare deosebite
autor: Bianca P / data: 26 May 2016 / Diverse, Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>