Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Cultura capsunului in sere, ciclu de iarna

Cultura capsunului in sere, ciclu de iarna

Cultura capsunului in spatii protejate asigura o productivitate constanta, insa tehnologia de obtinerea este mai complicata. Sunt anumite soiuri de capsuni care pot fi plantate la inceputul lunii mai si asigura productie constanta pe durata intregi ierni, insa productia obtinuta este mai mica. Si tratementele de intretinerea a culturii ce trebuie efectuate sunt mai costisitoare si mai migaloase, insa costurile sunt amortizate usor datorita simplitatii de valorificare fructelor.

Serele, tunelurile si solariile sunt metode simple, al indemna prin care se obtin productii bune de capsun si pe timp de iarna.

Tunelurile trebuie amplasate corespunzator, pentru a putea fi alimentate cu caldura la temperaturi foarte scazute dar si pentru a fi protejate usor de intemperii (grindina, vant puternic, bruma, zapada). Pentru obtinerea unei productii din primul an stolonii trebuie plantati toamna, devreme.

Dimensiunile tunelurilor pot varia: tuneluri mici cu inaltimea de de 0.8 -1.1 m  unde accesul de face doar din exterior, tuneluri mari cu dimensiune de peste 2 m inatime, unde accesul este facilil.

In cazul tunelurilor mici inaltimea minima de amplasare este de 70 cm, pentru a se asigura o ventilatie corespunzatoare, a culturii. Se recomanda ca frunzele plantelor sa nu atinga folia din plastic, pentru ca in fapt contrar ar putea suferii arsuri.  Lungimea tunelului poate varia, singura conditie este sa poate fi asigurata irigarea corespunzatoare.

Tratamentele fitosanitare pot fi usor realizate in astfel de constructii, iar productia este constanta si stabila. Se recomanda utilizare foliilor speciale, termoizolante cu substraturi pentru absorbtia luminii.

O problema a acestui tip de cultura este legata de metoda de polenizare. Pentru a beneficia de polenizare corespunzatoare a florilor trebuie sa se asigura ventilatie foarte buna, utilizarea albinelor, cand permite vremea si utilizarea ventilatoarelor. Pe suprafete mici polenizarea se poate realiza manual sau utilizand aparate cu jet de aer.

O lucrare careia trebuie sa i se acorde o atentie deosebita este legata de controlul bolilor. Putregaiul cenusiu si fainarea sunt boli care pot afecta grav cultura de capsuni de toamna. Acestea sunt favorizate de umiditatea ridicata si temperaturile crescute.

cultura-de-capsun-in-tunelui

Importanta economica a marului
Fructe de toamna locale cu efecte miraculoare asupra sanatatii
autor: Bianca P / data: 24 Oct 2016 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>