Acasa  »  Blog  »  DiverseFructe   »   Cultura de alun, caracteristici tehnologice

Cultura de alun, caracteristici tehnologice

Alunul este o specia arbustiva ce poate fi cultivat organizat si in Romania. Cererea pe piata a semintelor de alun, bogate in proteine si uleiuri organice si acizi esentiali, este ridicata. Alunii sunt specii rustice, care se adapteaza la fel de usor in zonele de campie dar si zonele montane inalte.

Arbustii prezinta rezistenta crescuta la gerurile specifice tarii noastre, dar si la boli si daunatori. Cultura de alun poate fi usor infiintata, iar costurile de intretinere sunt relativ mici. O alta caracteristica a culturii de alun este ca asigura randament mare si pe suprafete mici. Fructele si semintele sunt recoltate manual cu usurinta.

Caracteristici alun:

Arbustul de alun creste sub forma de tufa inalta, are tulpina elastica si frunzis bogat. Pomii prezinta vigoare redusa si crestere lenta. Fructele sunt achene  monocarpice protejate de bractee, pana  ce ating maturitatea tehnologica.

Cultura de alun intra pe rod dupa 4-5 ani de la plantare. Infloreste inainte de a infrunzi cu aproximativ 25-30 de zile. Perioada vegetativa a alunilor este de 250  de zile.  Cum am mentionat aluni sunt putin pretentiosi fata de conditiile de sol, si pot fi cultivati in orice zona a tarii. Arbustii de alun sunt pomi ce nu ar trebui sa lipseasca din gradinile ornamentale pentru ca abuna in flori, de asemenea aceasta planta este cunoscuta pentru proprietatile melifere. Perioada de rodire a culturii de alun este de 18-20 de ani.

Productivitatea este ridicata. In functie de modul in are este ingrijita plantatia se pot obtine recolte de 7000-8000 kg la ha. Cultura de alun trebuie infiintata in zone luminoase, nu necesita protectie speciala in timpul iernie geroase. Pentru o plantatie sanatoasa, materialul semincer trebuie achizitionat din surse autorizate.

Alunele sunt alimente foarte valoroase apreciate pentru continutul ridicat de uleiuri si proteine. Sunt usor de valorificat si pot fi consumate sub diferite forme: proaspete, prajite, coapte, transformate in ulei sau unt.

arbusti alun

Soiuri productive de capsun
Arbustii fructiferi-decorativ - delicii pentru papilele gustative
autor: Bianca P / data: 23 Jan 2017 / Diverse, Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>