Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Cultura de catina, o afacere din ce in ce mai profitabila

Cultura de catina, o afacere din ce in ce mai profitabila

catina

Catina sau catina alba este un arbust (cu frunze inguste, tepi si cu fructe mici, de forma unor drupe false, portocalii) care creste in flora spontana a Romaniei de mii de ani dar care abia in zilele noastre a inceput sa fie introdus in culturile intensive, pe suprafete mari.

Folosita pana nu demult doar in leacurile traditionale, catina s-a dovedit o adevarata revolutie pentru industria farmaceutica si alimentara, odata cu recunoasterea calitatilor sale aproape miraculoase in acest domeniu.

Mai bogate in vitamica C decat citricele, mai bogate in betacaroten decat morcovii, pline de antioxidanti, vitamine si microelemente, fructele de catina si preparatele obtinute din acestea sunt folosite in tratarea si prevenirea unor boli grave, de la tumori si leucemii, pana la boala Parkinson si depresii.

Toate aceste descoperiri medicale au atras dupa sine dezolvtarea culturilor de catina (atat pentru piata interna cat si pentru export) in diverse regiuni ale tarii.

Iata ce ar trebui sa stie orice agricultor sau mic-antreprenor care doreste sa profite de pe urma unei plantatii de catina alba.

Primii pasi in infiintarea unei culturi

Terenurile ideale pentru infiintarea unei plantatii de catina sunt terenurile in panta. Pentru ca arbustul este iubitor de lumina, cele mai bune rezultate se vor obtine pe pantele orientate pe ditectia nord-sud (cu panta spre sud) si est-vest (cu panta spre est).

Tot ce aveti nevoie pentru o cultura reusita este un teren luminos si lipsit de o concentratie prea mare de saruri, in rest catina suporta bine orice variate de temperatura intre -40 si + 4o de grade Celsius.

Atunci cand cuparati puietii este de preferat ca acestia sa aiba deja radacinile mocirlite si sa nu fi stat mai mult de 4-5 zile scosi din pepiniera.

Pentru maximizarea rezultatelor este indicat sa achizitionati soiurile omologate Serpeni 11, Delta 1 si Delta 3, Maracineni 1 ai Murgesti 1, de la producatori autorizati.

Plantarea propriuzisa trebuie sa tina seama de necesarul de spatiu si lumina al fiecarei plante in parte (arbustii pot avea dinmeniusni, in functie de soi, intre 1,5 si 4 m), asadar puietii trebuie plantati la o distanta aproximativa de 2 m unul de celalalt.

Dimensiunile recomandate ale gropilor trebuie sa fie de 50-60 cm (atat adancimea cat si diametrul).

Imediat dupa plantare, fiecare arbust va fi hidratat abundent cu doua galeti de apa (20-30 de l de apa) si va fi prasit.

Ca la orice pom sau arbust, perioada de plantare este toamna tarziu sau primavara devreme, precum si in asanumitele ferestre ale iernii.

Intretinerea plantatiei

Catina nu este o planta foarte pretentioasa. In primul de la plantare, puietul necesita cateva galeti de apa pe an (mai putine daca anul este ploios, mai multe daca anul este secetos), in schimb va trebui sa va dati silinta pentru indepartarea/prasirea buruienilor.

Pana la intrarea pe rod (care poate varia intre 3 si 5 ani), in fiecare toamna arbustii se vor imbraca intr-o folie de polietilena care sa-i apere de daunatorii (rozatoare de camp) care in lipsa de hrana vor fi tentati sa rontatie coaja arbustilor. Primavara se vor taia crengutele uscate si la fel, se va intretine un teren lipsit de buruieni.

In caz de nevoie se pot efectua si operatiuni de ierbicidare sau de administrare a unor ingraseminte (insa fara azot deoarece catina, ca si fasolea, isi produse singura azotul necesar prin intermediul unei bacterii la nivelul unor noduli din radacina).

Recoltarea

Inflorirea are loc in perioada aprilie-mai, fructele se coc toata vara si sunt gata de recoltare pe la inceputul lui octombrie. Pentru o recoltare manuala va fi nevoie angajarea unor zilieri, altfel intarzierea in recoltare poate atrage dupa sine pierderi in ceea ce priveste calitatea fructelor.

Daca va da mana, puteti investi intr-un utilaj de recoltare mecanizata a catinei care va grabi procesul.

Alterarea rapida a catinei (in 48 de ore de la recoltare catina incepe sa se oxideze pierzand din proprietatile curative) reprezinta principala provocare pentru aceasta cultura.

Fara procesarea rapida sau fara refrigerare, este greu sa valorificati productia la parametri optimi, de aceea multi cultivatori au decis sa investeasca pana la 30 000 de euro in instalatii proprii de refrigerare si procesare.

Pe un ha de teren intra in jur de 1000 – 1500 de puieti (pretul fiind cam de 1 euro/bucata, investitia initiala pentru un ha este cam de 1000-1500 euro), productia la ha fiind dupa 3-4 ani de aprox. 10 tone de fructe de catina, fructe care se vand cu aprox. 3 lei/kg, rezulta incasari anuale de aprox. 30 000 lei la un ha de plantatie.

Calculele sunt estimative dar realiste.

Pepeni patrati
Pastrarea peste iarna a merelor si perelor
Taguri: .
autor: admin / data: 17 Jan 2015 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>