Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Cultura de fasole verde

Cultura de fasole verde

fasole verde

Fasolea verde este un aliment apreciat de romani, bogat in minerale si elemente cu proprietati benefice pentru sanatatea organismului nostru. Insa inainte de toate fasolea este o leguma de gradina (o erbacee) cu propriile capricii si cerinte atunci cand vine vorba de cultivare, ingrijire si recoltare.

Iata in randurile de mai jos ce ar trebui sa stiti inainte de a infiinta o cultura de fasole verde.

Fasolea se poate cultiva cu succes atat in gradini, cat si in sere sau in camp deschis. Nu se recomanda aceasta cultura pe soluri argiloase, compacte sau calcaroase, insa da rezultate foarte bune pe un sol usor acid, cu textura medie si suficient de drenat.

Plantarea se realizeaza pe la sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai (cand temperaturile devin ceva mai ridicate). Se recomanda o distanta intre cuiburi de aprox. 40-50 cm. si aruncarea a cate 3-4 boabe de fasole intr-un cuib.

In general fasolea se planteaza sub forma de boabe, cum am aratat mai sus, dar daca vrei sa iesi pe piata cu o productie timpurie, poti folosi clasicul truc al rasadurilor. Plantezi boabele in casa pe la inceputul lui aprilie, in recipiente de plastic adanci, iar la sfarsitul lunii, sau inceputul lui mai, plantezi rasadurile in gradina. Vei avea astfel un avans de 2 saptamani pana la o luna fata de cei care folosesc metoda traditionala.

Exista doua soiuri principale de fasole, pitica (numita si oloaga) si urcatoare (care se suie pe araci). Daca alegi sa plantezi fasole urcatoare, nu uita sa infigi si cate un arac langa fiecare cuib.

Desi nu este cea mai pretentioasa planta, fasolea are nevoie de ingrijire. Aceasta ingrijire consta in udare (in caz de seceta) si prasire (sapare).  De asemeni cand planta este mica si are doar cativa cm, trebuie sa te asiguri ca nu sunt buruieni in jurul ei care sa-i inabuse cresterea.

Are nevoie moderata de apa in special la germinarea semintelor, in perioada de inflorire si in cea de legare a pastailor. Udarea se face tot timpul seara!

Daca exista cuiburi cu mai mult de maxim 3 plante, atunci este nevoie de operatiunea de rarire.

Daca doriti sa folositi ingraseminte, pentru maximizarea productiei, puteti folosi ingrasemintele pe baza de fosfor si potasiu, iar in cazul solurilor sarace se recomanda azotul.

Fasolea poate fi cultivata si in camp, inclusiv in combinatie cu alte plante pe care poate chiar sa se urce (porumb de exemplu), insa daca este cultivata intensiv se pot obtine productii de pana la 5 tone la hectar.

Revenind la fasolea verde, recoltarea pastailor necesita cateva tehnici elementare.

Recoltarea incepe la 15-20 zile de la inflorire, si se intinde pe o perioada de cateva saptamani bune (cam din iunie pana in septembrie), pastaile fiind culese pe masura ce cresc, dar fara a le lasa sa imbatraneasca (adica la 15-20 de zile dupa ce a inflorit se culege pastaia legata de floarea respectiva, si apoi se continua cu restul, cat de cat in ordinea cronologia a aparitie lor, ordine care va fi indicata de marimea pastaii).

Se va face cate o colectare la 3-4 zile, dupa tehnica descrisa mai sus.

Daca se va proceda astfel, planta va fi stimulata sa lege noi pastai si astfel veti obtine o cantitate mai mare de fasole verde.

Pentru prevenirea bolilor si a daunatorilor, se recomanda folosirea unor soiuri rezistente si samanta libera de virusi, achizitionata de la magazinele specializate.

Trebuie retinut faptul ca nu se recomanda infiintarea unei culturi de fasole dupa una de mazare sau castraveti (trebuie lasat sa treaca cel putin doi ani intre aceste culturi) deoarece aceste plante pot fi purtatoarele unor bacterii care afecteaza fasolea. In schimb poate fi cultivata langa sau dupa rosii si salata.

Fasolea este de asemeni un foarte bun ingrasamant natural, bogat in azot (datorita nodulilor de pe radacinile de fasole, cu rol in fixarea azotului), pregatind solul pentru alte plante, in special in cazul culturilor intercalate prin tehnica asolamentului.

Boli si tratamente la ardei
Importanta copilitului la rosii pentru o recolta rezonabila
autor: admin / data: 25 Oct 2014 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>