Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Cultura de orzoaica – caracteristici generale, soiuri de orzoaica

Cultura de orzoaica – caracteristici generale, soiuri de orzoaica

Orzoaica – Hordeum distichon – este o planta cerealiera inrudita cu orzul. Spicul acesteia este format in doua randuri de boabe. Orzoaica are continut mai mare de amidon si este ingredient principal la fabricarea berii. Planta mai este folosita ca fruzaj pentru animale, deci valoare economica a culturii de orzoaica este ridicata.

Perioada de vegetatie a plantei este de 90-120 zile. Zonele prielnice pentru dezvoltarea culturii de orzoaia sunt Campia de Vest, Campia Romana, sudul Moldovei, Podisul Dobrogei, Podisul Baragan.

Plantele sunt sensibile la boli, daunatori si imburuienare, de aceea se recomomanda respectarea rotatiei culturii, respectarea regulilor igienico-sanitare si realizarea la timp a lucrarilor specifice de intretinere a culturii.

Cele mai bune plante premergatoare pentru orzoaica sunt rapita, inul, cartoful, floarea -soarelui, sfecla de zahar si culturile de borceaguri. Aceste culturi lasa solul bogat in elemente  nutritive perfecte pentru dezvoltarea orzoaicei. Inainte de pregatirea patului germinativ, specialistii recomanda realizarea de fertilizari riguroase cu substante complexe bogate in azot si microelemente.  Recoltarea orzoaicei se poate realiza cand boabele au umiditate mai mica de 14%.

Soiuri de orzoaica – seminte de orzoaica

Soiul de orzoaica de toamna GLORIA se caracterizeaza prin maturizare timpurie, este excelenta pentru furaje datorita continutului bogat de proteine. Orzoaica Gloria prezina rezistenta ridicata la iernare, rezistenta crescuta la bolii si daunatori. Poate fi cultivata pe suprafete intinse si asigura productii bune.  Plantele ajung cu usurinta la inaltimea de 100-105 cm.

Orzoaica pentru bere Paula, este un soi omologat de institutiile internationale si este reocmandat pentu berea de inalta calitate. Poate fi cultivat in zonele optime de dezvoltare a orzoaicei. Se recomanda o atentie sporita la respectarea rotatiei culturii pentru ca orzoaica Paula prezinta rezistenta ridicata la fainare. Plantele cu talie medie de 80-90 cm sunt viguroase si foarte productive. Insusirile genetice specifice sunt deosebite: rezistenta la ger, productii generoase de inalta calitate, rezistenta la bolile specifice acestei plante.

Boli si daunatori la cultura de porumb
Care sunt cei mai periculosi daunatori ai porumbului
autor: Bianca P / data: 22 Jun 2017 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>