Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Cultura de orzoaica – caracteristici generale, soiuri de orzoaica

Cultura de orzoaica – caracteristici generale, soiuri de orzoaica

Orzoaica – Hordeum distichon – este o planta cerealiera inrudita cu orzul. Spicul acesteia este format in doua randuri de boabe. Orzoaica are continut mai mare de amidon si este ingredient principal la fabricarea berii. Planta mai este folosita ca fruzaj pentru animale, deci valoare economica a culturii de orzoaica este ridicata.

Perioada de vegetatie a plantei este de 90-120 zile. Zonele prielnice pentru dezvoltarea culturii de orzoaia sunt Campia de Vest, Campia Romana, sudul Moldovei, Podisul Dobrogei, Podisul Baragan.

Plantele sunt sensibile la boli, daunatori si imburuienare, de aceea se recomomanda respectarea rotatiei culturii, respectarea regulilor igienico-sanitare si realizarea la timp a lucrarilor specifice de intretinere a culturii.

Cele mai bune plante premergatoare pentru orzoaica sunt rapita, inul, cartoful, floarea -soarelui, sfecla de zahar si culturile de borceaguri. Aceste culturi lasa solul bogat in elemente  nutritive perfecte pentru dezvoltarea orzoaicei. Inainte de pregatirea patului germinativ, specialistii recomanda realizarea de fertilizari riguroase cu substante complexe bogate in azot si microelemente.  Recoltarea orzoaicei se poate realiza cand boabele au umiditate mai mica de 14%.

Soiuri de orzoaica – seminte de orzoaica

Soiul de orzoaica de toamna GLORIA se caracterizeaza prin maturizare timpurie, este excelenta pentru furaje datorita continutului bogat de proteine. Orzoaica Gloria prezina rezistenta ridicata la iernare, rezistenta crescuta la bolii si daunatori. Poate fi cultivata pe suprafete intinse si asigura productii bune.  Plantele ajung cu usurinta la inaltimea de 100-105 cm.

Orzoaica pentru bere Paula, este un soi omologat de institutiile internationale si este reocmandat pentu berea de inalta calitate. Poate fi cultivat in zonele optime de dezvoltare a orzoaicei. Se recomanda o atentie sporita la respectarea rotatiei culturii pentru ca orzoaica Paula prezinta rezistenta ridicata la fainare. Plantele cu talie medie de 80-90 cm sunt viguroase si foarte productive. Insusirile genetice specifice sunt deosebite: rezistenta la ger, productii generoase de inalta calitate, rezistenta la bolile specifice acestei plante.

Boli si daunatori la cultura de porumb
Care sunt cei mai periculosi daunatori ai porumbului
autor: Bianca P / data: 22 Jun 2017 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>