Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Cultura de pastarnac, caracteristici. Soiuri de pastarnac

Cultura de pastarnac, caracteristici. Soiuri de pastarnac

Patarnacul, Pastininca sativa L., este o planta radacinoasa originara din Europa. In regiunile joase din Europa, pastarnacul inca poate fi intalnit in flora spontana, nu doar cultivat in sistem intensiv. In Romania, pastarnacul are acelasi areal de cultura ca si morcovul, insa cultura intensiva ocupa suprafete mici, dar suficiente cat sa acopere necesarul populatiei.

Cultura de pastarnac se dezvolta in zonele temperate si umede, pana la limite de 60 de gade latitudie nordica. Radacinile de Pastininca sativa L sunt carnoase, bogate in substante minerale (potasiu, fosfor, siliciu, clor), albumine, vitaminele B1, B2,C, A, E. Acestea pot fi utilizate ca baza pentru mancare sau in terapiile naturiste. Frunzele ramase dupa recoltare sunt extrem de apreciata de animalele rumegatoare si cabaline. Deci cultura de pastarnac poate fi usor explatata si valorificata.

Planta se dezvolta pe parcursul a doi ani. In anul intai de la plantare se formeaza radacina pivotanta, cu aspect fusiform, simpla si foarte putin ramificata, de culoare alb-galbuie. Rozeta bazala de frunze se dezvolta tot in primul an. Acestea au culoare verde deschis si sunt lucioase in partea superioara.

In anul al doilea se dezvolta tulpina florala, ce este goala in interior, prezinta striatii si poate atinge inaltimea de 150 cm. Florile se dezvolta in varful tulpinii in umbrele compuse. Sunt marunte albe de tipul cinci. Din acestea se dezvolta fructele – dicariopse – cu forma oval-turtita de culoare maronie.

Semintele de pastarnac White Gem asigura productii impresionante. Pot fi cultivate in solarii sau  camp deschis. Radacinile de pastranac White Gem sunt untoase si intens aromate. Au culoare alb-galbuie si pot fi consumate in stare proaspata.

Pastranacul WHITE SPEAR este un soi cu radacina alba si foarte neteda, caracterizat prin productivitate extrem de ridicata. Acest soi poate fi cultivat timpuriu, pentru ca semintele germineaza la temperaturi scazute. Radacina formata poate fi recotata devreme. Acest soi se caracterizeaza prin gust dulce, aroma intensa, pulpa carnoasa de culoare alb-laptos.

Soiul de pastarnac Doouhbily este o varietate de culoare alb-crem cu radacina conica foarte ascutita. Radacinile produse au caracteristici gastronomice deosebite si sunt rezistente la bolile specifice.

Seminte de telina, potrivite pentru culturile in camp deschis
Infiintarea culturii de varza alba timpurie -etape principale
autor: admin / data: 04 Apr 2017 / Legume

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/anuntagr/public_html/blog/wp-content/themes/Anunturi-Agricultura.ro/single.php on line 38

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

George C: O productie de calitate se face utilizand automatizarile solarino pentru sere si solarii. Automatizarea serelor de legum...
Suplimentsport: Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Câ...
Sportpower: Venind pe site, sincer am crezut că voi ieși repede de aici. Multe articole similare m-au dezamăgit deja. Cu toate ac...
Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>