Acasa  »  Blog  »  copaciFructe   »   Cultura de smochin in Romania

Cultura de smochin in Romania

Smochinul, Ficus carica este un arbore mic, originar din Asia sud-occidentala si Europa mediteraneana. Se regaseste in flora spontana in zonele calde din sudul Europei, dar este cultivat si in regim industrial in Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Turcia pentru fructele dulci si bogate in vitamine si minerale.

In sud-estul Romaniei a fost adus in antichitate, de calatorii greci si apoi, dupa cucereirea Daciei a fost aclimatizat in zonele sud-vestice ale tarii de catre romani.

Smochinul de cultiva in sistem organizat ca tufa, sau ca pom cu semitrunchi. Pomul rodeste dupa al doilea an de la plantare, insa o recolta serioasa se poate obtine abia dupa 4-5 ani. Clima din tara noastra permite obtinerea a doua recolte pe an: vara (iunie-iulie) si in toamna (septembrie-octombrie).

Smochinul fructifica pe lastarii scurti, medii, dar si pe cei lungi. Pe un lastar fructele apar de jos in sus, si ajung la maturitate in aceiasi ordine. Ultimele fructe, care apar in toamna pe lastari lungi nu ajung  la maturitate, insa se pot dezvolta in recolta din primavara, daca pomii sunt protejati peste iarna.

Smochinul nu rezista bine la ger, fapt pentru care uneori, toata partea aeriana ii degera in timpul iernii. Lastarii care rasar din buturuga in primavara, ofera recolata mare de fructe in toamna.

Fructele se formeaza la subsoara frunzelor, pe masura ce lastarii se dezvolta. De aceea smochinii nu trebuie taiati, iar ramurile nu se scurteaza.

Smochinele sunt fructe dulci, foarte gustoase cu continut ridicat de elemente nutritive buna. Are in compozitie minerale – fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom;  proteine, glucide, materii azotate, celuloza, pectina, acizi esentiali, vitamine – A, B1, B2, C, PP si latex. Consumul de smochine aduce beneficii organsimului. Sunt recunoscute efectele emoliente, calmante, tonifiante, vitaminizante, laxative, hemostatice si antiinflamatorii.

Smochinele pot fi consumate proaspete, uscate sau conservate in diferite preparate. Dulceata de smochine este considerata o delicatesa culinata.

pom-de-smochin

Tehnologia de plantare a arbustilor de mur
Cultivarea arbustilor decorativi de lamai si portocali
autor: Bianca P / data: 13 Dec 2016 / copaci, Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>