Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Cultura de sorg o alternativa avantajoasa pentru fermieri. Seminte de sorg

Cultura de sorg o alternativa avantajoasa pentru fermieri. Seminte de sorg

Sorgul (Sorghum)  este o planta din familia Poaceae, ce se aseamana foarte mult cu porumbul. Este sursa principala de cereala in numeroase state din Africa, America Centrala si de Sud, Asia de Sud si Europa. Este cultivat prentru ca are valoare nutritiva ridicata, creste foarte bine in conditii dificile de seceta si poate fi utilizata ca planta energetica. Sorgul pare a fi o solutie potrivita, pentru fermierii care se lupta cu seceta distrugatoare.

Plantele sunt perene, deci cultura de sorg, poate fi exploatata cu usurinta pentru mai mult ani. Pentru formarea boabelor, sorgul are cu 50 % mai putiin necesar de apa, iar sorgul pentru siloz are cerinte de precipitatii mai scazute cu 30%, fata de porumb. Cultura de sorg este tot mai atractiva pentru fermierii care exploateaza terenuri aride si sarace in precipitatii.

Un alt avantaj al cultruii de sorg consta in faptul ca nu nececesita tratamente cu pesticide, de asemena acasta planta se dezvolta foarte bine si cu resurse minerale putine, deci solul nu trebui imbogatit cu fertilizatori suplimentari inainte de infiintarea culturii. Sorgul este extrem de rezistent la Fuzarioza si Macrofomina, deci aceste boli nu produc pagube insemnate.

In tara noastra in ultimii 7 ani, cultura de sorg a devenit tot mai atractiva pentru fermieri. Printre cele mai apreciate soiuri sunt ES TYPHON, ES ARMORIK, ES ARKANCIEL, ES ALIZE si ES BMR GOLD X.

ES TYPHON este un soi extra-timpuriu caracterizat prin plante viguroase si pornire buna in prima parte de vegetatie. Prezinta toleranta exceptionala la imburuienare, boli si daunatori.Boabele ating maturitatea tehnologica devreme, prezinta nuante de caramiziu cand sunt coapte, iar panicul este semicompact.

ES ARMORIK este un hibrid lansat in urma cu doi ani, care prezinta sterilitate apicala extrem de redusa. Soiul este foarte productiv si este bine aclimatizat la conditiile de vegetatie din tara noastra. Boabele sunt caramizii cand ating maturiatea tehnologica.

ES ARKANCIEL este un hibrid care se caracterizeaza prin uscare excelenta  a boabelor, este foarte rezistent la cadere si seceta. Plantele sunt viguroase si ofera productivitate ridicata cu resurse minime.

ES BMR GOLD X este un hibrid pentru siloz, usor digerat de animalele erbivore. Prezinta continut ridicat de zahar si substante nutritive de calitate inalta. Cultura ofera productivitate si  in conditii de seceta si arsita prelungita.

Catusnica - planta care tine tantarii si daunatorii la distanta
Cultura de trifoi rosu, o investitie profitabila, usor de exploatat
autor: Bianca P / data: 19 Apr 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>