Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Cultura de trifoi rosu, o investitie profitabila, usor de exploatat

Cultura de trifoi rosu, o investitie profitabila, usor de exploatat

Trifoiul rosu este o planta leguminosa din genul Trifolium, extrem de bogata in fibre si proteine de natura vegetala.Trifoiul este sursa principala de hrana pentru animale si poate fi oferit proaspat, palit sau uscat, dar poate fi utilizat si in terapiile naturiste pentru ca are proprietati curative deosebite. Frunzele si florile acestei plante au proprietati detoxifiante, antiinflamatoare, laxative si vitaminizante. Pot fi utilizate in medicina naturista sub difertie forme: ceai, decoct, pulbere, capsul.

Planta originara din America de Sud si Africa a fost usor aclimatizata si poate fi intalnita in culturi organizate in orice regiune a globului. Radacina este pivotanta, bine dezvoltata, lastatii sunt vigurosi, bine ramificati si puternici, frunzele trifoiului sunt trifoliate, prezinta florii grupate in inflorescente terminatale. Culoarea florilor este rosu-burgund spre rosu violet si mov.

Cultura de trifoi rosu poate fi exploatata pentru 4-5 ani la rand, apoi lasa solul bogat in substante nutritive. Este premergator excelent pentru cartofi, cereale paioase si legume. De pe un teren fertil pot fi recoltate aproximativ 6-7 tone/ha de masa uscata.

Plantele incep germinatia la temperatura mica, chiar de la 1-2 grade celsius, insa germineaza si se dezvolta impecabil la temperaturi mai ridicate de 15-20 de grade celsius. Se carcterizeaza prin rezistenta buna la temperaturi scazute si seceta. Pentru a obtine recolte bune specialistii recomanda infiintarea culturilor de trifoii rosu in zone bogate in precipitatii ( mai mari de 600 mm). Soiurile ameliorate de trifoi rosu ofera productii excelente si in conditii de umbra. Samanta utilizata trebuie sa fie de puritate ridicata, cel putin 80-85%, si tratata cu substante specifice, care sa protejeze cultura de atacul bacterian.

Semanatul se realiza primavara devreme, sau chiar in epoca 10-25 august, adancimea optima este de 1-2 cm. Randurile de lucerna trebui sa fie de cca. 10-12.5 cm. Dupa semanat specialistii recomanda realizarea unei tavalugiri meticuloase.

Recoltarea se realizeaza in anul intai la inspicat, a doua coasa la 30 de zile dupa prima si a treia coasa la 35 de zile de la a doua. Materialul recoltat trebuie depozitat corespunzator sau trimis direct catre centrele de prelucrare.

Cultura de sorg o alternativa avantajoasa pentru fermieri. Seminte de sorg
Lucerna, planta leguminoasa usor de exploatat si valorificat. Seminte de lucerna
autor: Bianca P / data: 19 Apr 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>