Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Cultura de tutun, o cultura productiva si in tara noastra

Cultura de tutun, o cultura productiva si in tara noastra

Tutun este o planta din genul Nicotiana, cultivata pentru frunzele carnoase, din care se obtin tigaretele. Principalele state care cultiva tutun un lume sunt China, India, Brazilia, SUA si Indonezia.

Planta de tutun este sensibila la factorii de climatologici, este iubitoare de soare si sol bogat in humus. Toti factorii de vegetatie influenteaza in mod direct calitatea si cantiatea recoltei obtinute. Cele mai bune zone de infiintare a unei plantatii de tutun in tara noastra sunt campiile insorite din sudul si vestul tarii, urmate de podisul Moldovei si Podisul Transilvaniei. In Romania recolta de tutun poate atinge si 2000 de kg la hectar, daca conditiile climatice au fost excelente.

Principalele soiuri de tutun cultivate in Romania sunt: soiurile orientale, de foarte buna calitate, care ofera productii mai scazute, Djebel 123, Djebel 143, Djebel 212, Djebel 252, Molovat 94, Molovat 155, Molovat 178; tipurile semi-orientale, care prezinta aroma discreta si continut moderat de nicotina, Ghimpati 55, Ghimpati 69 si Ghimpati 111; tipul Virginia, caracterizat prin continut moderat de nicotina, dar cantitate ridicata de zaharuri si proteine, utilizat pentru tigaretele fine si a pipelor; tipul  Burley,  Tennessee 86, Tennesse 90, Burley 114, Burley 194, Burley 225; soiurile de tutun de mare consum sunt autohtone, aclimatizate si imbunatatite in statiunile dde cercetare din tara noastra, Banat 13, Banat 95, Baragan 132 si Baragan 185 fiind cele mai apreciate si mai productive.

Este important ca de la infiintarea culturii terenul sa fie corect ales, pentru ca factorii nefavorabili duc la pierderea totala a productiei si a investitiei. Cultura poate fi infiintata pe aceiasi sola mai multi ani la rand, fara a se inregistra fenomenul de oboseala a solului. Tutunul poate fi cultivat dupa grau, orz, si porumb de toamna. Solul trebuie fertilizat in prealabil cu azot, oxid de potasiu si oxid de kalium.

Cultura trebuie infiintata doar cu samanta certificata. Semintele de tutun sunt plantate in rasadnite calde, ce au ca sursa biocombustibilul. Rasadurile pot fi transplantate in camp primavara tarziu ( sfarsitul lui aprilie- jumatatea lunii mai), doar dupa ce temperaturile sunt pozitive si nu mai exista risc de bruma sau inghet.

Lucrarile de intretinere a culturii de tutun sunt: combatera a buruienilor, irigare,  polit, carnit si copilit, si cele de combatere a bolilor si daunatorilor.

Recoltarea se realizeaza in valuri, pe masura ce frunzele ating maturitatea tehnlogica. Diferenta de recoltare intre frunzele de la baza si cele de la varf poate fi de 25 de zile.

Frunzele dospite si uscate sunt asezate in papusi sau fasciule si predate catre centrele de prelucrare.

plantatie-de-tutun

Boli care afecteaza cultura de varza de toamna
Fertilizarea culturilor, sfaturi de imbogatire a solului
autor: Bianca P / data: 26 Sep 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>