Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Cultura de vinete, lucrari de ingrijire specifice pentru o productie ridicata

Cultura de vinete, lucrari de ingrijire specifice pentru o productie ridicata

Vinetele sunt plante din familia Solananceae, cultivate pentru fructele de culoare violet inchis sau alb, bogate in vitamine, minerale si antioxidanti.

Pregatirea terenului pentru cultura de vinete se face din tomana. Solul trebuie imbogatit cu gunoi de grajd fermentat, superfostat si sare potasica. Primavara trebuie adaugat si azotatul de amoniu. Lucrarile de pregatire a terenului specifice pentru vinete sunt: aratura de baza la adancime de 30 cm, prelucrarea cu grapa cu colti reglabili si prelucrarea cu freza.  Terenul poate fi erbicidat inainte de plantare cu substante pentru prvenirea imburuienarii.

Semanatul si plantatul se realizeaza prin rasaduri. Semanatul se realizeaza devreme in februarie, in spatii acoperite, incalzite protejate de intemperii. Plantarea rasadurilor se realizeaza manual cand temperatura solului este mai mare 14 grade celsius si nu mai exista pericol de bruma si inghet.

Lucrarile de ingrijire a culturii trebuie efectuate temeinic pentru a va bucura de o recolta bogata. In primul rand trebuie efectuata operatia de umplere a golurilor; se aplica 3-4 prasile intre randuri. Irigarile trebuie efectuate cu regularitate pentru a obtine fructe mari, cu aspect comercial placut. Trebuie efectuate si  fertilizarile faziale, cu ingrasaminte foliare. Fertilizarea se realizeaza in doua etape, prima la trei saptamani de la plantarea rasadurilor si a doua la doua saptamani dupa prima.

O atentie deosebita trebuie acordata procesului de combatere a bolilor si daunatorilor. Ca metoda ecologica de combatere se recomanda utilizare hibrizilor cu rezistenta crescuta la principalele boli ce afecteaza cultura. Cele mai paguboase boli sunt patarea bruna, patarea bruna a frunzelor si fructelor, putregaiul cenusiu, putregaiul fructelor, verticiloza si fuzarioza. Daunatorii care produc pagube insemnate sunt: paduchele verde al solanaceelor, gandacul din Colorado, omida fructelor si coropisnita.

Combaterea chimica poate fi realizata cu substante ca: TOPSIN, DECIS, ACTARA.

Recoltarea se realizeaza cand fructele ajung la maturitatea de consum, cand capata culoare specifica soiului si capata elasticitatea specifica. Vinetele prezinta rezistenta excelenta la transport si depozitare.

cultura de vinete

Tomatele. Boli care afecteaza cultura de tomate
Soiuri de tomate cu calitati deosebite
autor: Bianca P / data: 11 Jul 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>