Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Cultura migdalului

Cultura migdalului

migdal

Migdalul este un arbore originar din Orientul Mijlociu si care, contrar multor pareri, creste si in tara noastra (insa doar in Oltenia, Dobrogea, sudul Banatului si Muntenia). Aceasta specie pomicola (Prunus dulcis sau Amygdalus communis) este inrudita cu zarzarul, caisul sau piersicul, insa spre deosebire de acesti pomi, la migdal se consuma semintele si nu fructele.

Migdalul poate creste pana la 10 m inaltime, formeaza o coroana bogata, cu frunze mici dar alingite, cu flori de la alb pana la roz, in functie de soi si cu fructe in forma de drupe, nu prea carnoase, din cauza faptului ca imbraca un sambure voluminos.

Nu vom intra acum in detalii privind valoarea nutritiva si economica a migdalelor (de fapt a samburilor de migdale), deoarece nu mai este un secret pentru nimeni ca ambele sunt foarte mari. Vom trece insa direct la:

Tehnologia de cultura

Pentru infiintarea unei plantatii cu migdali trebuie tinut seama in primul rand ca vorbim despre o specie termofila, adica iubitoare de cultura. Chiar daca terenul se afla intr-una din regiunile din Romania agreate de migdal (in linii mari sudul tarii), acesta este de preferat sa fie o panta orientata cu rampa spre nord sau spre vest, astfel incat pomii sa beneficieze de maximum de caldura si lumina solara.

Pregatirea solului inainte de plantare prin afanarea solului si prasitul buruienilor, saparea gropilor (50 cm adancime, 5-6 m distanta intre randuri si cam tot atat intre pomii de pe acelasi rand) cu cateva saptamani inainte si imbogatirea terenului cu ingrasamant natural si/sau mineral, nu sunt operatiuni necesare dar sunt recomandate.

Este indicata ca perioada de plantare inceputul toamnei, astfel incat pomul sa se prinda pana la intrarea in hibernare. Se poate planta insa si primavara.

Inainte de plantare, ca pentru orice pom, este indicat sa se fasoneze radacinilor (sa se indeparteze radacinile rupte sau lovite) si sa se mocirleasca printr-un amestec de balega proaspata si pamant galben. In groapa, inainte de plantare, se face un mic musuroi din gunoi de grajd, ingrasaminte (sare potasica, superfosfat) si pamant, deasupra lui se asaza radacinile puietului si abia apoi se acopera cu pamant, astfel incat punctul de altoire sa vina cu 3-4 cm deasupra solului.

La finalul plantarii fiecare puiet se hidrateaza bine cu 20-30 l de apa.

In primul an, pe timpul iernii, se inveleste tulpina cu panza de sac, carton sau coceni, masura atat impotriva inghetului cat si impotriva rozatoarelor care pe timp de iarna, din lipsa de hrana, ii pot rontai coaja.

Primavara se efectueaza opertiuinile de taiere, menite sa dea forma coroanei si sa evite formarea unei coroane prea stufoase ce ar putea impiedica patrunderea luminii si dezvoltarea armonioasa a pomilor.

Taierea se face in verde si se executa anual.

Lucrarile anuale intr-o plantatie, inainte de intrarea pe rod, sunt prasitul buruienilor si udarea in perioadele de seceta prelunginta, nefiind nevoie de lucrari de irigatie in mod nomal, migdalul avand pretentii scazute in ceea ce priveste necesarul de apa.

In jurul varstei de 4 ani, migdalii intra pe rod, insa punctul culminant al productiei are loc in jurul varstei de 10 ani, cand se pot recolta la un ha pana la 4 tone de samburi de migdale pe an.

Culescul incepe in august si poate tine pana in octombrie. Cand fructul s-a copt, incepe sa crape iar dupa aprox. 2 saptamani de la crapare, se zbarceste. Doar acum se poate incepe culesul migdalelor (se vor culege doar fructele zbarcite dupa crapare), altfel, culese prea devreme, miezul semintelor se va zbarci). Pentru a usura munca, se pot intinde plase intre pomi (cum procedeaza si agricultorii mediteraneeni cu maslinii), astfel incat fructele care cad sa se stranga in aceste plase si sa fie mai usor de recoltat.

Samburii se desprind usor de fructul spart si zbarcit.

Materialul saditor este bine sa fie achizitionat de la producatori autorizati, asta daca nu vreti sa va asumati riscul achizitionarii unor puieti nealtoiti sau al unor soiuri de slaba calitate.

Ca la orice specii de pomi, si la migdali, primii ani de pana la intrarea pe rod reprezinta perioada critica, dupa care arborele este detul de rezistent si nu mai are nevoie nici de ingrijiri speciale.

Durata de viata a unei plantatii de migdali poate ajunge si pana la 80 de ani, este deci o investitie pe care o puteti lasa mostenire copiilor si nepotilor…

Aronia, fructe exotice, foarte productive
Pepeni patrati
Taguri: .
autor: admin / data: 24 Jan 2015 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>