Acasa  »  Blog  »  PomiPomi fructiferi   »   Cultura parului, boli ce pot afecta productia de fructe

Cultura parului, boli ce pot afecta productia de fructe

Parul, Pyrus communis este un pomfructifer din familia Rosaceae ce atinge cu usurinta 10-20 m. Este cultvat in special pentru fructele carnoase foarte dulci si aromate, dar si pentru lemnul cu calitati speciale.

Principalele boli care pot afecta cultura parului sunt: patarea cafenie a frunzelor, arsura bacteriana, focul bacterian al rozaceelor , fainarea parului, cancerul deschis al ramurilor, monilioza semintoaselor si  putregaiul cenusiu.

Patarea cafenie a frunzelor sau rapanul parului este o boala provocata de ciuperca Venturia pyrina. Boala se manifesta pe frunze sub forma unor pete rotunde de culoare vrezui-bune. Pe  masura ce boala evolueaza, petele isi intensifica culoarea si devin cenusiu-brune, cu aspect catifelat, frunzele necrozeaza se deformeaza.

Fructele afectate sunt patate si deformate, cand petele se unesc apare fenomenul de crapare.  Boala produce pagube mari in special in zonele ploioase. Ca metoda de combatere ecologica se recomanda suprimarea ramurilor atacate si insacuirea fructelor.

Arsura bacteriana  este produsa de bacteria Pseudomonas syringae si se manifesta pe ramuri, frunze si fructe. Primele simptome apar pe frunze sub forma unor pete mici circulare de culoare brun rosiatica. In zonele  atacate tesutul moare si se desprinde usor;  frunza capata aspect de frunza ciuruita. Pe ramurile afectate se observa  leziuni adanci si deschise. Pentru combatere bolii se recomanda efectuarea corecta a taierilor, inlaturarea organelor bolnave ( ramuri, frunze, fructe) si tratamente chimice cu substante specifice.

Focul bacterian al rozaceelor este o boala care produce pagube insemnate in special in culturile de par, gutui si mar. Bacteria ataca toate organele aeriene ale plantei: frunzele afectate capata aspect de ars, ramurile tinere afectate  se usuca, pe tulpina se observa scurgeri cleioase. Ca masura de combatere se recomanda inlaturarea tuturor organelor afectate, dezinfectarea ranilor si a ustensilelor de taiat care pot transmite boala de la un pom la altul si tratarea cu substante bactericide.

Cancerul deschis al ramurilor este o boala ce se observa in special pe ramuri. Se manifesta prin aparitia pe scoarta pomilor a unor leziuni deschise care dureaza mai multi ani, si care nu se cicatriza. Aparitia bolii este favorizata in anii ploiosi de leziunile facute de insecte. Ramurile tinere afectate trebuie inlaturate, cele mature trebuie igienizate.

Monilioza semintoaselor etse o boala produsa de ciuperca Monilinia fructige si afecteaza fructele ce se aproprie de maturitete. Fructele infestate se inmoaie, putrezesc si cad de timpuriu.

cultura de pere

 

Care sunt soiurile de meri de vara extrem de productive
Visinul pom fructifer productiv, usor de intretinut
autor: Bianca P / data: 29 Jun 2016 / Pomi, Pomi fructiferi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>