Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Cultura porumbului furajer, eficienta economica

Cultura porumbului furajer, eficienta economica

Porumbul este o planta anuala originara din America Centrala, iubitoare de soare si caldura. Conditiile climatice din tara noastra fac ca aceasta planta sa se dezvolte foarte bine in zonele agricole de aici, deci sa fie una dintre cele mai profitabile culturi.

Boabele de porumb sunt utilizate cu precadere ca nutret concentrat pentru animale, insa sunt intens folosite si in alimentatia oamenilor sub diferite forme (mamaliga, turta porumb, porumb fiert, congelta, conserva, fulgi, expandat etc.). Reziduurile ce rama in urma prelucrari boabelor pentru alimentatia umana sunt transformate in nutreturi pentru animale.

Boabele de porumb contin 10 % proteine, substante neazotate, grasimi, celuloza, cenusa si apa si de aceea constituit materie prima pentru obtinerea amidonului, glucozei, alcoolului si uleiului.

Tulpinile plantelor de porumb – cocenii – si frunzele ramase dupa recoltarea stiuletilor, sunt utilizate ca nutret pentru animale si la fabricarea celulozei. Panusii rezultati un urma procesului de recoltare sunt materie prima pentru obtinerea de produse artizanale, cosuri, cutii,  ambalaje, etc.

Alte avanteje ale culturii de porumb le constituie: rezistenta plantei la perioada se seceta prelungita, rezultatele bune obtinute pe diferite tipuri de sol, varietatea mare de culturi premergatoare, cantitatea scazuta de samanata necesare pentru infiintarea culturii.

Pentru a se bucura de rezultate cat mai bune, agricultorii din tara noastra cultiva soriuri hibride, cu rezistenta crescuta  la seceta si boliile specifice acesti plante. Un alt avantaj al culturi hihibrizilor este dat de perioada scurta de vegetatie. In functie de perioada de maturitate, hibrizii cultvati in Romania se incadreaza in trei clase principale: timpurii, mijlocii si tarzii.

Cultivatorii de porumb stiu ca aceasta planta are necesar ridicat de azot, pentaoxid de fosfor, odix de potasiu si oxid de calciu. Deci pentru infiintarea culturii de porumb, solurile trebuie corect imbogatite cu substantele chimice mentionate. Un alt fertilizator foarte valoros pentru cultura de porumb furajer este guoiul de grajd bine fermentat, incorporat in aratura de baza.

porumb furajer

Soriuri de porumb productive, rezistente la seceta
Porumbul dulce cultura usor e valorificat
autor: Bianca P / data: 13 Jan 2017 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>