Acasa  »  Blog  »  DiverseFructeLegume   »   Cum afecteaza piatra vanata calitatea fructelor si a legumelor

Cum afecteaza piatra vanata calitatea fructelor si a legumelor

Piatra vanata este in fapt o sare de cupru. Sulfatul de cupru are aspect de sare de culoare albastra. Este cunoscuta in popor si sub numele de sare de bordeleaza, sulfat cupric, piatra albastra sau bonatit. Piatra vanata este folosita pentru combatera infectiilor fungice. Solutiile de sulfat de cupru sunt printe cele mai inofensive substante chimice folosite in agricultura pentru combaterea ciupercilor.

Tratamente cu piatra vanata se aplica atat culturilor de fructe  (livezi de cais, prun, cires, mar, par, s.a) dar si pentru a trata culturile de legume (tomate, vinete, ardei, s.a). Zeama de bordeleza este folosita si pentru a trata culturile de radacinoase.
Piatra vanata este una dintre substantele chimice care se ia usor la spalat si nu patrunde in coaja fructelor si legumelor. Nu patrunde in pulpa si nu afecteaza in mod negativ starea de sanatate a oamenilor.

Care sunt efectele secundare ale tratamentelor cu piatra vanata

Fructele si legumele tratate cu aceasta solutie, sunt sanatoase si isi pastreaza aspectul comercial placut, insa sufera anumite modificari in privinta gustului.
Plantele trate cu sulfat de cupru produc fructe cu gust mai putin dulce si intens. Continutul de zahar al fructelor este mai mic decat a fructelor provenite de la o cultura netratata.

Anumite plante sunt sensibile la aceasta combinatie de substante chimice, iar excesul poate afecta grav intreaga cultura. Afinul, spanacul, vinetele, ceapa, morcovul si telina sunt cateva dintre plantele sensibile la piatra vanata. Dezvoltarea  si fructificarea acestor plante poate fi influentata negativ datorita tratamentelor cu zeama de bordeleaza.

Plantele la care se constata exces de piatra vanata dezvolta frunze cu nuante de verde-albastrui.

Folosite in dozele recomandate, tratamentele cu sulfat de cupru sunt mai putin nocive decat alte tratamente, si ajuta la devoltarea unor culturi cu fructe si legume de calitate superioara. Piatra vanata este aprobata si folosita cu succes si in tratarea culturilor ecologice.

Specificatii de ingrijire a culturi de sfecla furajera
Buruieni care pot afecta culturile de graminee
autor: Bianca P / data: 03 Jul 2017 / Diverse, Fructe, Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>