Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Cum influenteaza alimentatia procesul de ingrasare a taurinelor

Cum influenteaza alimentatia procesul de ingrasare a taurinelor

Taurinele sunt o sursa importanta de carne iar cresterea acestora este o ramura economica foarte importanta.  In tara noastra sunt utilizate mai multe metode foarte eficiente de marire a productiei de carne.

Principalii factori care influenteaza procesul de ingrasare a taurinelor sunt de natura genetica (specia,  tipul morfoproductiv, rasa, determinismul genetic al populatiilor, individualitatea), factorii fiziologici (varsta, sexul, conformatia corporala, starea de sanatate), factori tehnici (alimentatia si adaparea) si factorii organizatorici (sistemul de exploatare, starea se ingraasare, sistemul de intretinere, odihna, miscarea).

Alimentatia este poate cel mai important factor care influenteaza cantitatea si calitatea carnii obtinuta. Nivelul si calitatea furajelor contribuie in mod direct la marirea portentialului biologic.

Furajele asigura componentele nutritive necesare cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a efectivului de animale. Administrarea unor ratii echilibrate, calitativ si cantitativ contribuie la buna desfasurarea a procesului de ingrasare.

Ingrasarea taurinelor cu lapte si substituenti de lapte, permite obtinerea unor sporuri zilnice mari, de cca. 1200 g si asigura randament de peste 60% la sacrificare. In acest mod pot fi valorificati viteii cu varste cuprinse intre 3-5 luni.

Ingrasarea cu furaje concentrate permite valorificarea la maxim a potentialului biologic al animalului. Ratiile de furaje concentrate reprezinte peste 50% din hrana animalelor si procesul se desfasoara pana la varsta de 18 luni.  Randamentul la taiere este de peste 55%, iar carnea obtinuta are calitati culinare speciale.

Ingrasarea prin utilizarea furajelor de volum asigura obtinerea unor sporuri  zilnice medii (maxim 900g). Ponderea de furaj de volum reprezinta 70% din ratiile zilnice. Carnea obtinuta este mai putin calitativa fata ce tipurile de ingrasare expuse anterior. Acest regim alimentar are influenta asupra culorii carnii a suculentei si a savorii. Alimentele concentrate abundente in acest tip de ingrasare favorizeaza deschiderea culorii.

Convertirea furajelor la taurine este infuentata de varsta animalului, populatia tanara valorifica mai bine hrana, populatia adulta pierde o mare parte din energie convetind-o in  caldura.

ingrasarea taurinelor

 

Tipuri de plante furajere care influenteaza dezvoltarea animalelor
Factori care influenteaza calitatea carnii de porc, hrana, apa, adapost
autor: Bianca P / data: 13 May 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>