Isopul – Hyssopus officialis – este un arbusti de dimensiuni mici, cu proprietati medicinale deosebite. Planta orginara din bazinul Marii Mediterana si Sud-Estul Europei este prins in sol de rizom scurt si radacini verticale puternice. Tulpinile aeriene sunt puternic ramificate si ofera aspect tufos plantei. Acestea ating inaltimea de 50-60 cm, si sunt lemnificate in partea inferioara. Frunzele isopului cresc in perechi opuse, sunt alungite si au marginea lucioasa. Florile ce se dezvolta la subsoare frunzelor din partea superioara se deschid in luna iulie. Au aspect de spic si prezinta petale in nuante de violet, alb sau roz.
Plantele de ispo se dezvolta bine in soluri usoare, calcarose bine scaldate de razele soarelui. Creste frumos si in solurile bogate in elemente nutritive si humus, insa trebuie evitata cultivarea in soluri grele, reci si argiloase.
Aceasta plante este iubitoare de caldura si nu tolereaza bine gerurile puternice si prelungite din timpul iernii. Rezista foarte bine la caldura si temperaturile ridicate din timpul verii. Suporta excelent si perioadele de seceta. Cultura de isop nu are cerinte ridicate fata de umiditate, si nu trebuie irigata. Ofera productii exceptionale si in conditii de stres hidric.
Plantatia de isop poate fi infiintata prin seminte sau butasi. Aratura de baza trebuie realizata foarte bine la adancime de 25-30 cm. De asemena trebuie acordata o atentie sporita maruntirii bolovanilor si nivelarii. distanta de semanat recomandate este de 50-60 cm intre randuri si cel putin 3 cm intre plantele din rand.
Cultura infiintata prin butasi ofera recolte bune din primul an de la infiintare, pe cand cele infiintate prin smeinte din anul al doilea.
Lucrarile de intretinere a culturi sunt cele de prevenire a bolilor, daunatorilor si imburuienare. Recoltarea ispoului se realizeaza in zilele insorite. De la acesti arbusti sunt recoltate inflorescentele, frunzele si tulpinile tinere, fara partile lemnoase.