Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Cum poate fi infiintata cultura de Isop

Cum poate fi infiintata cultura de Isop

Isopul – Hyssopus officialis – este un arbusti de dimensiuni mici, cu proprietati medicinale deosebite. Planta orginara din bazinul Marii Mediterana si Sud-Estul Europei este prins in sol de rizom scurt si radacini verticale puternice. Tulpinile aeriene sunt puternic ramificate si ofera aspect tufos plantei. Acestea ating inaltimea de 50-60 cm, si sunt lemnificate in partea inferioara. Frunzele isopului cresc in perechi opuse, sunt alungite si au marginea lucioasa. Florile ce se dezvolta la subsoare frunzelor din partea superioara se deschid in luna iulie. Au aspect de spic si prezinta petale in nuante de violet, alb sau roz.

Care sunt cele mai bune conditii pentru dezvoltarea isopului

Plantele de ispo se dezvolta bine in soluri usoare, calcarose bine scaldate de razele soarelui. Creste frumos si in solurile bogate in elemente nutritive si humus, insa trebuie evitata cultivarea in soluri grele, reci si argiloase.

Aceasta plante este iubitoare de caldura si nu tolereaza bine gerurile puternice si prelungite din timpul iernii. Rezista foarte bine la caldura si  temperaturile ridicate din timpul verii. Suporta excelent si perioadele de seceta. Cultura de isop nu are cerinte ridicate fata de umiditate, si nu trebuie irigata. Ofera productii exceptionale si in conditii de stres hidric.

Plantatia de isop poate fi infiintata prin seminte sau butasi. Aratura de baza trebuie realizata foarte bine la adancime de 25-30 cm. De asemena trebuie acordata o atentie sporita maruntirii bolovanilor si nivelarii. distanta de semanat recomandate este de 50-60 cm intre randuri si cel putin 3 cm intre plantele din rand.

Cultura infiintata prin butasi ofera recolte bune din primul an de la infiintare, pe cand cele infiintate prin smeinte din anul al doilea.

Lucrarile de intretinere a culturi sunt cele de prevenire a bolilor, daunatorilor si imburuienare. Recoltarea ispoului se realizeaza in zilele insorite. De la acesti arbusti sunt recoltate inflorescentele, frunzele si tulpinile tinere, fara partile lemnoase.

Care sunt speciile pomicole care se dezvolta bine in zona Dobrogei
Plante medicinale metode si epoca de recoltare
autor: Bianca P / data: 24 Jul 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>