Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Cum pot fi combatute cele mai agresive boli la spanac

Cum pot fi combatute cele mai agresive boli la spanac

Spanacul este o panta legumicola cultivata pentru frunzele verzi bogate in vitamine, minerale, fibre si elemente nutritive de buna calitate.  Frunzele spanacului sunt folosite deopotriva in bucatarie si in tratamentele naturiste.  Spanacul este considerat o planta medicinala foarte valoroasa.

Culturile de spanac pot fi intalnite in toata Romania, atat in camp deschis, cat si in sere si solarii. Cultura are pretentii scazute de lumina insa are cerinte ridicate de apa. Irigarea este o operatiune ce trebuie realizata frecvent la spanac.  Insa aceasta lucrare duce la dezvoltarea a numerose boli si creaza un mediu prielnic pentru daunatori.

Putregaiul rasadurilor este o boala extrem de periculoasa, care afecteaza plantele tinere. Ciupercile care duc la aparitia acestei boli se dezvolta  in sol, cand conditiile sunt prielnice, adica cand umiditatea este ridicata. Responsabila pentru putregaiul rasadurilor este Pytium ultimatum. Aceasta ataca intai coletul, apoi radacina si tulpina. Dupa instalarea bolii plantele sunt pierdute.

Pentru prevenirea instalarii acestei boli, trebuie luate masuri speciale: se evita udatul excesiv, se utilizeaza substante fungicide, se utilizeaza sisteme de udare prin picurare.

Rizoctonioza cartofului, este o boala care ataca frecvent si culturile de spanac. Responsabila de aceasta boala este tot o ciuperca, care ataca in principal organele din sol. Boala se dezvolta mai des in solurile grele, argiloase, cu umiditate ridicata.

Pentru a preveni aparitia Rizoctoniozei se recomanda ca plantatia de spanac sa nu fie infiintata dupa cartof, efectuarea de  tratamente fungicide cu substante specifice.

Melcul fara cochilie este unul dintre daunatorii care afecteaza puternic cultura de spanac. Acesti daunatori sunt intalniti in toata tara si ataca toate tipurile de culturi. Adulti cu dimensiune de 4-5 cm, ierneaza in sol la adancime de cca. 20 de cm. Acesti daunatori ies la suprafata cand solul este bine umezit si se hranesc cu organele plantelor de spanac. Atacul melcilor fara cochiliee poate fi usor observat datorita urmelor cleioase pe care le lasa.

Cum se cultiva rosiile in ghiveci. Polenizarea, operatiune esentiala la cultura de rosii
Care sunt cele mai importante aspecte care asigura o cultura de cartof valoaroasa
autor: Bianca P / data: 20 May 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>