Acasa  »  Blog  »  DiverseLegume   »   Cum pot fi prevenite cele mai frecvente boli la culturile de ardei

Cum pot fi prevenite cele mai frecvente boli la culturile de ardei

Ardeii sunt legume iubitoare de soare si lumina din familia Solanaceae. Temperaturile ridicate, umiditatea crescuta si daunatorii sunt factorii care determina aparita unor boli foarte agresive pentru culturile de ardei gras, ardei gogosar, ardei capia si ardei iute.

Piticirea si indesirea tufelor de ardei este o viroza produsa de agentul patogen denumit Cucumber mosaic virus in pepper. Plantele afectate nu se dezvolta normal, stagneaza in inaltime, cresc cu cca. 50% mai putin decat plantele sanatoase si dezvolta interodii foarte scurte. Frunzele plantelor afectate sunt mici, deformate si au aspect mozaicat. Fructele afectate sunt deformate, de calitate inferioasa si au aspect inestetic. Boala este transmisa de afide, puici si alti daunatori.

Combaterea virozei se poate realiza respectand urmatoarele masuri de igiena: rasadurile nu trebuie cultivate in combinatie cu alte solanacee ( tomate, vinete, cartof, s.a); trebuie prevenita imburuinearea culturii; cultura de ardei trebuie protejata prin aplicarea de tratamente periodice cu substante chimice impotriva daunatorilor. Specialistii recomanda cultivarea de soiuri rezistente la conditii deosebite.

Mozaicul tutunului este o boala produsa de virusul Tobacco mosaic virus. Virusul specific tutunului ataca si culturile de ardei. Fructele rezultate de la plantele bolnave sunt deformate, prezinta pete coloritice pe  toata suprafata si nu pot fi comercializate. Masurile de prevenire si combatere a bolii produse de virusul Tobacco mosaic virus ce trebuie luate sunt: tratarea si dezinfectarea semintelor folosite pentru infiintarea culturii, cultivarea de soiuri de ardei rezistente, respectarea rotatiei culturilor, combaterea daunatorilor.

Boala petelor de bronz este o alta viroza agresiva si este produsa de Tomato spotted wilt virus in pepper. Fructele afectate sunt compromise si nu pot fi comercialilzate sau utilizate. Virusul afecteaza intai frunzele care prezinta pete de culoare galben sau verde inchis, apoi se raspandeste catre celelalte organe: tulpini, flori, fructe. Virusul afecteaza plantele in toate stadiile de dezvoltare. Masurile preventive ce trebuie luate sunt cele de respectare a rotatiei culturilor, combatere a daunatorilor si prevenirea a imburuienarii. Masurile de combatere ce se impun cand visusul s-a declansat sunt cele de inlaturarea a plantelor afectate de boala.

Buruieni care pot afecta culturile de graminee
Care sunt cele mai paguboase boli la cultura de telina
autor: admin / data: 29 Jun 2017 / Diverse, Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>