Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Cum se cultiva ceapa verde prin arpagic

Cum se cultiva ceapa verde prin arpagic

Ceapa verde este o leguma din genul Allium, cu numeroase proprietati nutritive benefice asupra organismului. A fost “domesticita” si cultivata de peste 5000 de ani de catre vechii asiriani si egipteni, care o utilizau ca medicament natural si contiment pentru mancare.

Cultivarea cepei se realizeaza pe mai multi ani, in functie de destinatie: in primul an pentru obtinera de ceapa verde si pentru obtinerea bulbilor de ceapa, in anul urmator pentru obtinerea de material semincer.

Se recomada cultivarea cepei in soluri usoare, bine drenate, fertilizate si irigate. Se recomanda sa fie cultivata dupa: gulii, varza, conopida, brocoli, pepeni verzi dovleci, pepeni galbeni sau castraveti. NU trebuie cultivata dupa fasole, mazare, linte sau naut.

Cultura de ceapa prin arpagic

Terenul trebuie bine pregatit, se recomanda efectuarea unei araturi adanci dupa care se trece la incorporarea resturilor vegetale de la cultura anterioara si incorporarea fertilizatorilor naturali ( gunoi de grajd marunti si fermentat) sau ingrasaminte chimice ( superfosfat si sare potasica). In primavara inainte de semanat terenul trebuie imbogatit cu azotat de amoniu, apoi nivelat.

Semantul arpagicului se realizeaza dupa jumatatea lui martie, dupa schema sapte randuri pe strat, la distante de 15 cm. Adancimea de semanat: 1,5-2 cm. Dupa efectuarea acestui proces urmeaza tavalaugirea si erbicidarea culturii.

Intretinerea culturii se realizeaza prin efectuarea de pliviri manuale, irigari, tratamente pentru combaterea manei si o tavalaugire inainte de recoltare.

Recoltarea se face in luna iulie cand frunzele au varful ingalbenit. Arpagicul recoltat se usuca apoi se depoziteaza in ladite speciale.

Cultura cepei pentru bulb de consum, este o operatie ce se realizeaza in anul urmator.

Pregatirea terenului se realizeaza tomana imediat dupa eliberare, se indeparteaza resturile vegetale si se realizeaza ferilizarea de baza cu supefosfat si sare potasica concomitent cu aratura de baza. Primavara timpuriu terenul trebuie imbogatit cu azotat de amoniu inainte de semanat.

Arpagicul poate fi plantat in a doua decada a luni martie. Se recomanda utilizarea de samanta tratata pentru prevenirea bolilor. Se planteaza in randuri la distana de 25 cm intre randuri si 3-4 cm intre bulbii din rand.

Ingirjrea culturii se face prin efectuarea de prasile mecanice, si lucrari de erbicidat, fertilizat, si irigat. Combaterea bolilor si a daunatorilor trebuie corect realizata pentru obtinerea de bulbi sanatosi si rezistenti. Dintre agentii patogeni cei mai agresivi sunt: putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa, alternarioza cepei, mana cepei, putregaiul cenusiu al cepei;  daunatorii care afecteaza foarte puternic cultura de ceapa sunt: nematodul bulbilor, gandacul rosu al cepei, carabusul de mai, musca cepei.

Recoltarea bulbilor se realizeaza la sfarsitul lui iulie sau inceputul lui august, cand frunzele sunt vestejite si aplecate pe sol. Dupa ce bulbii sunt curatati si uscati trebuie depozitati in spatii cu conditii speciale de umiditate si temperatura.

cultura de ceapa verde din arpagic

Soiuri de ceapa productive, cultivate in Romania
Care sunt soiurile de tomate ideale pentru gradina
autor: Bianca P / data: 15 May 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>