Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Cum se face palisarea ardeiului gras

Cum se face palisarea ardeiului gras

Palisarea este o operatiune tehnologica de sustinere a bratelor care pornesc din tulpina principala. Aceasta operatiune este necesara pentru a preintampina ruperea plantei pe masura ce fructele se maresc si cresc in greutate.

Palisarea arediului gres se poate realiza prin trei metode: modelul olandez, modelul spaniol, modelul matca.

Modelul olandez de palisare consta in sustinerea fiecarei tulpini cu o ata pe toata inaltimea. Cei ce doresc sa utilizaze aceasta metoda trebuie sa stie ca sunt trei metode de fixare a atei pentru a obtine rezultatele dorite. Se pot utiliza inele speciale de prindere a atei si a plantei; legarea atei la baza plantei si legarea atei de un tarus de sustinere, infipt in pamant in apropierea tulpinii. Toate aceste metode trebuie efectuate prin rasucirea atei in jurul tulpinii, apoi in jurul bratului principal. Ata utilizata nu trebuie sa fie foarte subtire pentru a nu afecta planta in timpul cresterii.

Modelul spaniol de palisare consta in fixare unor spaliere la capetele randurilor, de-o parte si de alta a plantelor,  si unirea acestora cu ajutorul unor sarme. De la aceste sarme vor pleca alte sarme sau ate care vor sustine bratele principale ale plantelor de ardei. Acceasta metoda presupune un volum ridicat de munca si nu poate fi utilizat pentru alte  culturi. Avantajul este ca recolta obtinuta este bogata de foarte buna calitate.

Modelul matca de palisare a ardeilor este o combinatie a celor doua metode prezentate anterior. Aceasta poate fi adaptata in functiie de conditiile specifice de mediu si sol. Dupa ce plantele prezinta ramuri principale suficient de puternice, se asaza ata la inceputul randului de plante care urmeaza a fi palisat, se ia capatul firului si se conduce pana la capatul randului, se leaga cu nod de sarma de sustinere a plantelor. Se continua din aproape in aproape pana se revine la prima planta.

palisarea ardeiului gras metoda olandeza

Mazarea verde, o leguma completa ce nu trebuie evitata
Soiuri de ceapa productive, cultivate in Romania
autor: Bianca P / data: 17 May 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>