Acasa  »  Blog  »  DiversePomi   »   Dafinul – arbust decorativ, utilizat in gastronomie si medicine naturista

Dafinul – arbust decorativ, utilizat in gastronomie si medicine naturista

Dafinul, Laurus Nobilis, este un asbust decorativ, din zona mediteraneana. Este cunoscut de mii de ani pentru proprietatile gastronomice si curative deosebite. Arbustii se cultiva in primul rand pentru aspectul special si rezistenta crescuta la conditiile de clima, sol si umiditate. Dafinul poate fi crescut si in ghivece si poate decora apartamentele, terasele, balcoanele, aleile sau parcurile amenajate. Se caracterizeaza prin  frunze vesnic verzi putentic parfumate si aromate. Flori ce cresc adunate 4-5 in umbrele la subsoara frunzelor. Florile dafinului sunt doici si au culaore verde-galbui. Fructele sunt bace mici negre, la maturitatea tehnologica.

Frunzele de laur sunt utilizate in gastronomie pentru a condimenta diferite preparate pe baza de legume sau carne. De asemena sunt utilizate in curele naturiste pentru a trata diferite afectiuni respiratorii, nervoase, cutanate si digestive. Frunzele sunt bogate in pectine, mucilagii, uleuri esentiale si o substanta speciala numita unt de dafin.

Arbustul de dafin se dezvolta bine in solurile universale, bine drenate.  Pomisori pot fi transplantati in ghivece speciale dupa 3-5 ani de la plantare.  Laurul este iubitor de apa, de aceea udarea trebuie sa se faca din abundenta in timul verii si mari rar iarna. Dafinul este sensibil la temperaturile negative fapt pentru care trebuie ferit de inghet, temperaturile mai mici de  -5 grade celsius pot distruge arbustii de dafin.

Aceasta specie pomicola nu are pretentii ridicate fata de lumina, se dezvolta exceptional sub razele directe alee soarelui insa creste frumos si in conditii de umbra. Fertilizarea dafinului se poate realiza primavara, cu substante universale.

Lucrari de taiere la arbustii de dafin se pot realiza in lunile august septembrie. Aceste taieri se realizeaza pentru a corecta forma coroanei si a impiedica dezvoltarea aspectului de tufa.

Cei mai importanti daunatori care afecteaza plantatia de dafin sunt cicadele, paduchii lanosi, paduchii testosi si omizile. Dafinul este sensibil la fainare si bacterioze, de aceea trebuie luate masuri de prevenire. Recoltare frunzelor de dafin poate fi realizate in orice moment al anului.

Matraguna, Atropa belladonna - recunoastere, cultura, metode de recoltare
Tratamente de primavara la speciile pomicole cais, mar si par
autor: Bianca P / data: 03 Apr 2017 / Diverse, Pomi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>