Acasa  »  Blog  »  Pomi   »   Dafinul – planta medicinala si ornamentala cu proprietati deosebite

Dafinul – planta medicinala si ornamentala cu proprietati deosebite

Dafinul – Laurus nobillis este o planta aromatica si medicinala din familia Lauraceae. Arborele de dafin creste cu precadere in zonele cu clima temperat meriteranena: in bazinul marii Mediterana si in Asia de Sud Est. Laurul, pe langa intrebuintarile medicinale si gastronomice vine si cu insemnatate deosebita: era folosit pentru a incununa capetele puternice ( jucatorii care castigau Olimpiadele, conducatori celebri, de aemena laurul era considerat un dar al zeilor).

Arborii de dafin sunt utilizati pentru a decora gradinile, peluzelele si parcurile. Frunzele acestui pom sunt folosite pentru a marca momentele speciale, cu insemnatate puternica.

Pomii de laur pot ajunge cu usurint la inaltimea de 10-15 m. Radainile sunt puternice si robuste si sustin tulpini drepte ramificare in partea superioar. Frunzele de dafin sunt lungi ( 6-12 cm), late (2-4 cm) si au margini usor dantelate. Florile dafinului sunt doici, au culaore galben -verzui si cresc in umbrele alatrui de frunze. Fructele dafinului sunt bace de culoare neagra ce pot ating diametrul de un centimetru. In interior se dezvolta o singura samanta.

De la dafin sunt utilizate in gastrnomie frunzele care au aroma specifica intensa si placuta. Insa acestea a si proprietati curative deosebite. Aceste organe au in compozitie substante cu puternic efect antiinflamatos si antiseptic si sunt folosite pentru a trata diferite afectiuni ale stomacului, infectii ale  cavitatii bucale, alcoolismul si anorexia.

Din fructele dafinului este extras un unt cu caracteristici deosebite ce este folosit in industira cosmetica.

Ingrijirea dafinului

Dafinul poate fi cultivat in ghiveci, substratul trebuie sa fie un pamant bine drenat, bogat in substante nutritive. Dafinul tebuie udat vara, in perioadele de seceta din abundenta, iara se adauga doar cantitati infime de apa. Temperatura optima de dezvoltare a pomilor in timpul iernii este 5-7 grade celsiuis, nu suporta pentru perioade indelungate perioade cu temperaturi mai mici de -10 grade celsius.
Pentru a se dezvolta corespunzator, dafinul are nevoie de taieri de toaletare la sfarsit de vara.

Zmeurul arbust cu importanta economica deosebita. Soiuri productive de zmeur
Boli si daunatori la cais
autor: admin / data: 23 Jun 2017 / Pomi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fanel Marianidis: buna ziua Ati putea sa ma ajutati sa iau legutura cu dl Baricz?As dori sa ii propun o colaborare...
baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>