Acasa  »  Blog  »  Apicultura   »   Daunatori la albine, metode de prevenire si combatere

Daunatori la albine, metode de prevenire si combatere

Oricat de bine sunt ingrijite familiile de albine pot fi afectate de atacul daunatorilor. Molia de ceara, viespea, furnicile, prigoria si soarecii sunt cei mai agresivi daunatori.

Molia de ceara ataca stupii doar cand se regaseste in stadiul de larva. Se remarca datorita pagubelor pe care le lasa in fagurii de ceara. Combaterea moliei nu poate fi facuta prin metode chimice, in stupii populati, deoarece substantele pot fi fatale si pentru albine, deci fagurii atacati trebuie curatati manual de larve si gogosi. In acelasi timp familia de albine trebuie intarita prin restrangerea cuibului.

Fagurii de rezerva pot fi tratati cu substante chimice, daca se observa atacul larvelor de molie. Substantele acceptate pentru acest  tratament sunt: anhidrida sulfuroasa (batoane de sulf), acidul acetic industrial si dibromura de etilena. Dupa efectuarea tratamentului, fagurii tebuie aerisiti in 48 de ore, apoi pot fi reintrodusi in stupi. La temperaturi negative molia si larvele mor, astfel ca  iarna nu sunt necesare tratamentele chimice.

Toate tipurile de viespii pot crea pagube importante in stupi. Cea mai eficiente metoda de combatere este identificarea si exterminarea cuiburilor. Distrugerea se poate realiza prin pulverizare cu spray insecticid.

Furnicile pot crea mari pagube in stupina. La fel ca si in situatia atacului viespiilor, cea mai eficienta metoda de combatere este de distrugere a musuroiului. Indicat este ca stupii sa fie asezati pe suport cu picioarele unse.

Prigoria este mare consumatoare de albine. Combaterea se face prin amplasarea de capcane si sperietori.

Soarecii ataca agrasiv in special in timpul iernii si ataca familiile intrate in hibernare. O masura buna impotriva acestora este instalarea de gratii la urdinis. Daca atacul este puternic, se trece la starpirea rozatoarelor, cu ajutorul capcanelor si a substantelor chimice.

albine-daunatori

 

Lucrari de primavara in stupina
Mierea de coriandru, mierea de rapita, miera de floarea soarelui, miera de mana. Sortimente mai putin cunoscute dar foarte apreciate
autor: admin / data: 17 Oct 2016 / Apicultura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>