Acasa  »  Blog  »  copaciDiverse   »   De ce este teiul un arbore cu importanta economica ridicata

De ce este teiul un arbore cu importanta economica ridicata

Teiul este un arbore din genul Tilia care are importanta economica, medicinala si melifera deosebita. Pe teritoriul tarii noastre se intalnesc, in zonele deluroase si submontante, paduri intinse de tei cu frunza mare, Tilia platyphylos.

Arborele cu frunze mari atinge 30 m inaltime, are scoarta neteda de culoare cenusie, prezinta coroana larga, frunze mari de cca 10-12 cm lungime, si flori cu numeroase stamine puternic parfumate.

Lemnul de tei prezinta proprietati deosebite si are calitati excelenta. Lemnul are culoare galbena imediat dupa taiere, dar capata nuante mai incise odata cu trecerea timpului. Este durabil, poate resizta si 1000 de ani. Lemnul acestui arbore are proprietati excelente pentru sculptat: este stabil dar moale in acelasi timp. Prelucrarea lemnului de tei este o munca delicata si migaloasa. Piesele confectionate din acest lemn imbatranesc frumos si se pastraza foarte bine in timp.

Florile au importanta apicola deosebita, teiul este a doua specie melifera din tara noastra. Albinele pot culege nectarul  de la florile de tei timp de 30 de zile neintrerupt. Mierea obtinuta este de calitate superioara si are efecte benefice asupra organismului. Mierea este una dintre cele mai bune produse apicole, are continut ridicat de vitamina B1, aminoacizi si iar sedimentul ei granule de polen ajunge pana la 70-80 %. Mierea are culoare galben-portocaliu, gust foarte dulce si aromat, si consistenta fluida, vascoasa.

In scop medicinal sunt utilizate florile, scoasta si mierea. Forile au continut ridicat de substante mucilaginoase, farnesol, flavonoizi, taninuri, vitamine, substante triterpenice si zaharoza, iar scoarta este bogata in polifenoli si heterozide cumarinice. Preparatele din flori de tei sunt recomandate in tratarea racelii, starii gripale, bronsitelor si guturaiului; sunt perfecte pentru tratarea insomniilor, a starilor de tensiune psihica, si a tulburarilor cardiace.

Teiul este un arbor cu importanta ecoprotectiva ridicata. Cele peste 300.000 de frunze pe care le dezvolta un tei anual, reprezinta 600 mp de spatiu verde ce pot filtra cca. 4000-5000 metri cubi de aer. S-a observat ca in timpul verii,  temperatura este mai scazuta cu cca. 4 grade celsius sub coroana teiului.

teiul planta medicinala

Cultura castravetilor in camp, soiuri de castraveti
Boli frecvente ce pot afecta bovinele de carne
autor: Bianca P / data: 07 Jun 2016 / copaci, Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>